Η έκτακτη εισφορά θα επιμηκυνθεί προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 αλλά αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου το φθινόπωρο. Θα ξεκινήσει κουβέντα για τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών αλλά θα καταγραφούν όλες οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργηση των «αναποτελεσματικών και άδικων».

Πρόκειται για μερικές από τις κυριότερες προβλέψεις του νέου μνημονίου όσον αφορά στη φορολογία και οι οποίες πρόκειται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο φορολογικός μηχανισμός και το φορολογικό σύστημα. Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες φορολογικές προβλέψεις του νέου μνημονίου.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2015 αλλά αυτό θα κλείσει με την επιμήκυνση μέτρων που λήγουν όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, στο μνημόνιο σημειώνεται ότι το θέμα αυτό θα επανεξετασθεί στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο. Για την εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται επίσης ο επανασχεδιασμός της αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο, που σημαίνει πιθανότατα αλλαγές σε συντελεστές με αυξομειώσεις και αλλαγές ορίων εισοδήματος.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει επίσης:
-την επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπερ τρίτων και την κατάργηση των περισσότερων από αυτούς από ην 1-1-15.

-την καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών και την κατάργηση από την 1-1-15 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες.

-καταγραφή των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και κατάργηση αυτών που θα κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.

-μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ. Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.

-έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης εισόδου των φορολογικών ελεγκτών στις εγκαταστάσεις ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ειδικά σε περιπτώσεις φορολογικής απάτης.

-έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την είσοδο φορολογικών ελεγκτών σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Οι έφοδοι θα γίνονται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ρευστότητας της επιχείρησης αλλά και να αξιολογηθούν περιουσιακά της στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν.

-θα διευρυνθεί η έννοια της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής σε κάθε είδος φορολογίας και θα αναθεωρηθεί ο νόμος για το ποινολόγιο της εφορίας.

-θα δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης δημόσιας ενημερώσης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών της εφορίας. Στους πλειστηριασμούς θα γίνονται αποδεκτές προσφορές που ξεπερνούν το κόστος του πλειστηριασμού ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθοριστεί σε ένα επίπεδο που θα εξασφαλίζει ότι θα γίνονται έγκαιρα οι πωλήσεις ακινήτων. Να σημειωθεί ότι στο κείμενο του μνημονίου που ήταν ενσωματωμένο στην έκθεση της Κομισιόν αναφερόταν ότι η τιμή εκκίνησης θα ήταν στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Η διατύπωση αυτή άλλαξε τελικά και είναι πιο γενική. Ωστόσο, και πάλι δεν αποσαφηνίζεται πόσο θα μειωθεί η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς.

-η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα θεωρείται σοβαρό αδίκημα ως προς τον ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν εκδίδονται. Το σύστημα της παράβασης ανά απόδειξη θα ισχύει μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Στην πράξη και μια απόδειξη να μην εκδίδει μια επιχείρηση θα διώκεται για απάτη όσον αφορά στον ΦΠΑ.

-μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Το capital.gr έγραψε πρόσφατα ότι η εκκαθάριση θα γίνει στις 18 Ιουνίου. Το φθινόπωρο θα αξιολογηθούν οι φοροαπαλλαγές του ΕΝΦΙΑ με στόχο την κατάργηση όσων θεωρηθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

-οι σημερινές αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν στο ύψος τους έως και τον Ιανουάριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2015 θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα μελέτης, ως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τις τιμές στην αγορά, έως τον Ιανουάριο του 2016 θα θεσπιστεί ένας δείκτης τιμών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και τον Ιανουάριο του 2017 θα γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook