Στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από πρόστιμα και τέλη, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ευελπιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την ειδική ρύθμιση που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία και αφορά χρέη δημοτών από κλήσεις, λογαριασμούς ύδρευσης, φόρους σε επιχειρήσεις κ.λπ.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να αποκτήσουν ρευστότητα τα ταμεία των δήμων αλλά ταυτόχρονα θα διευκολυνθούν οι πολίτες για την εξόφληση των οφειλών.
Τα συναρμόδια Yπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προωθούν, με νομοθετική ρύθμιση, το γνωστό «μοντέλο» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις ακόμα και εάν καταβληθεί άμεσα στο σύνολο της «καθαρής» οφειλής.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά:
1. Τις οφειλές προς τους δήμους με εξαίρεση τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες εφόσον έχουν βεβαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου.
2. Tις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 1-9-2009, για τις οποίες οι οφειλέτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.
3. Τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση στο παρελθόν, στην οποία δεν έχει ανταποκριθεί ο οφειλέτης, αλλά έχει καταβληθεί ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.
Με την ψήφιση της ρύθμισης -και αφού έχουν ικανοποιηθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις- ο δημότης ή η επιχείρηση που χρωστά στον δήμο θα μπορεί:
Να πληρώσει εφάπαξ το ποσό που υπολείπεται ως οφειλή και να «γλιτώσει» το 85% των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Να πληρώσει μετρητοίς το 20% της οφειλής και το υπόλοιπο σε 3-20 μηνιαίες δόσεις, συμπεριλαμβανομένου και του 30% των προστίμων και προσαυξήσεων. Εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της τροπολογίας, τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους θα εξειδικεύσουν τους όρους αποπληρωμής των χρεών, δηλαδή θα καθορίσουν το ανώτερο ποσό οφειλής για το οποίο θα προβλέπεται μόνον εφάπαξ καταβολή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών
Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον διακανονισμό.
Στις οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν περιλαμβάνονται τα μισθώματα, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ή εκκρεμούν προσφυγές γι\’ αυτές στα δικαστήρια, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει αποφανθεί η αρμόδια φορολογική επιτροπή και έχουν επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, όχι όμως πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές. Ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή στη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ είναι για τους δημότες και τις επιχειρήσεις η απόκτηση της δημοτικής – φορολογικής ενημερότητας. Οι δημότες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εάν έχουν καταβάλει το 50% της οφειλής.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook