Έντονη επιφυλακτικότητα για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο την τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, εκφράζεται από τη σύνταξη των New York Times, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι «μετά από μήνες μιας εξαιρετικά περιορισμένης δράσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες σειρά πολιτικών για να ενισχυθεί η εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης και να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός, πολιτικές που ωστόσο ενδέχεται να την αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο».
Σύμφωνα με το άρθρο, «σε ορισμένες χώρες, όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία, το ποσοστό του πληθωρισμού έχει ήδη γίνει αρνητικό και οι τιμές που παρουσιάζουν συνεχή πτώση, ή αυξάνονται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς, φέρουν αρνητικό αντίκτυπο για πολλούς λόγους. Και αυτό, γιατί τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα άτομα, αναβάλλουν συνεχώς νέες επενδύσεις και δαπάνες, εφόσον θεωρούν ότι αγαθά και υπηρεσίες θα κοστίσουν λιγότερο στο μέλλον. Παράλληλα, ο χαμηλός πληθωρισμός και ειδικότερα ο αποπληθωρισμός μπορεί να κατακρημνίσει τα εισοδήματα και να δυσχεραίνει τις προσπάθειες προσώπων και εταιρειών να αποπληρώσουν τα χρέη τους».
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «εάν η ΕΚΤ είχε προβεί στις ίδιες δράσεις νωρίτερα, τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν ενδεχομένως εμφανέστερα. Όμως πλέον οι αποδυναμωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται κατεπειγόντως αυξημένη βοήθεια. Ιδανικά, οι κυβερνήσεις θα επετύγχαναν τόνωση της οικονομίας μέσω των αυξημένων δαπανών σε δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης πράττουν ακριβώς το αντίθετο, περικόπτοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους, υπακούοντας στα μέτρα λιτότητας που απαιτούν Γερμανία και ΕΕ. Έως ότου αυτές οι πολιτικές αλλάξουν, λιγοστή ελπίδα ενυπάρχει για μια σθεναρή οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη».
Στο μεταξύ, με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες της ΕΚΤ, σε δημοσίευμα- ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζεται ότι «τα νέα μέτρα της ΕΚΤ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε επενδυτές, επιχειρηματίες και Ευρωπαίους πολίτες ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να θέσει την Ευρώπη σε πορεία για ισχυρότερη ανάπτυξη».
Όπως επισημαίνεται, «ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπονόησε, επίσης, ότι είναι προετοιμασμένος να προχωρήσει περαιτέρω, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το ισχυρό, αν και αμφιλεγόμενο, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που χρησιμοποιήθηκε για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ΕΚΤ δήλωσε ότι πλησιάζει εγγύτερα στην εξαγορά πακέτων επιχειρηματικών δανείων, έναν ακόμη τρόπο για τη διοχέτευση ρευστού σε εταιρείες προβληματικών χωρών, όπως της Ελλάδας, που χρειάζονται κατεπειγόντως τέτοια μέτρα».
Τέλος, στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι «ωστόσο και παρότι οι διεθνείς αγορές χαιρέτησαν τα μέτρα, παρουσιάζοντας μια ευρεία άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών, αβέβαιο είναι εάν τέτοιες προσπάθειες θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μακροχρόνιο επίπεδο. Και αυτό, γιατί αφενός το αρνητικό επιτόκιο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε τόσο μεγάλη έκταση, αφετέρου επειδή η ΕΚΤ απέφυγε να χρησιμοποιήσει το \”δυνατότερο όπλο\” της, τη μαζική εξαγορά ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών αγαθών γνωστής ως \”ποσοτικής διευκόλυνσης\”».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook