Ο θάνατος τριών μεταναστών, νότια της Σικελίας, την περασμένη Κυριακή, οφείλεται σε πρόσκρουση της σωσίβιας λέμβου στην οποία επέβαιναν με το πλοίο Norient Star, με σημαία Μάλτας.

Σε εικόνες της ιταλικής αστυνομίας που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μπορεί κανείς να διακρίνει με σαφήνεια την λέμβο από την οποία οι μετανάστες, με ανεμόσκαλα, αρχίζουν να ανεβαίνουν στο πετρελαιοφόρο Norient Star. Mετά από λίγο, όμως, δημιουργείται πανικός, διότι η λέμβος, έστω και με σχεδόν ανεπαίσθητο τρόπο, συγκρούεται με το πλοίο, τρυπά, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανατρέπεται.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» προσπάθησαν να βουτήξουν και κολυμπήσουν, βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο μαλτέζικο πλοίο. Τρεις μετανάστες, όμως, δεν τα κατέφεραν και έχασαν την ζωή τους από πνιγμό. 'Αλλοι δυο συνεχίζουν να αγνοούνται.

Αρχικά, οι θάνατοι αυτοί είχαν συνδεθεί με τις κακές συνθήκες του διάπλου της Μεσογείου, από την Λιβύη μέχρι την Κάτω Ιταλία.

Στο μεταξύ, στην Σικελία, ο δήμαρχος της Κατάνης Έντσο Μπιάνκο ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κηρύξει όλη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη, λόγω των αδιάκοπων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Ο Μπιάνκο επανέλαβε ότι όλες οι υποδομές της Σικελίας είναι υπερπλήρεις, αναφέροντας, ως παράδειγμα, το σύνολο των κλειστών γυμναστηρίων, ενώ εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει να στηρίζει δυναμικότερα την ιταλική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum.

Τις τελευταίες ώρες, παράλληλα, οι ιταλικές αποφάσισαν να στέλνουν μέρος των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στην Απουλία, ενώ τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι είναι αδύνατον, στην φάση αυτή, να εξετασθούν, όπως θα έπρεπε, οι χιλιάδες αιτήσεις πολιτικού ασύλου που έχουν υποβληθεί.news247.gr