Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει σημαντικά τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και να προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι προσπάθειες που έχουν γίνει προς το παρόν δεν επαρκούν ώστε να επιστρέψει στις αγορές το 2012, είπε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Eίναι επείγον ζήτημα», τόνισε ο κ. Ρεν, κατά την ομιλία του σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη Βιέννη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας ώστε να μην υπάρξει ντόμινο παρενεργειών.

Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα, λογικά, θα μπορέσει να αντλήσει 50 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε άνω του 20% του ΑΕΠ, από ιδιωτικοποιήσεις τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, επισήμανε ότι η ανάκαμψη διατηρεί τη δυναμική της, παρά τα προβλήματα ορισμένων χωρών και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας υπηρεσίας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, την υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους.

Επεσήμανε εξάλλου ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα εισηγμένη εταιρεία, με την πρώτη πώληση να γίνεται μέσα στον Ιούνιο, ώστε να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2012 και πάνω από 50 δισ. ευρώ ώς το 2015.

Οι πιέσεις αφορούν στις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι μέσα στον Ιούνιο μπορεί να διατεθεί το 10% ή και υψηλότερο ποσοστό στην Deutsche Telekom.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook