Με απώλειες έκλεισαν τελικά την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και έγινε προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος την τελευταία ώρα της σημερινής συνεδρίασης. Η κατάσταση στο Ιράκ επηρεάζει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ σήμερα προστέθηκε και η ανησυχία για την πορεία των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά την απόφαση της πρώτης να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,34% κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 6.755 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,29% έχασε 0,29% στις 9.884 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,73% σημείωσε πτώση 0,73% στις 4.510 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,4% στις 345,76 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 16 σημείωσαν απώλειες σήμερα.

Στο ταμπλό η Telecom Italia έχασε 3,8%, μετά τη διαρροή ότι η Mediobanca σχεδιάζει την πώληση του ποσοστού της στην Telco, την επενδυτική εταιρεία της Telecom Italia. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Assicurazioni Generali είχε ανακοινώσει το ίδιο, ενώ δεν αποκλείεται και η Intesa Sanpaolo να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η μετοχή της Mediobanca υποχώρησε κατά 1,6%, η Generali βρέθηκε στο -1,4% και η Intesa Sanpaolo στο 1,3%.

Η BT Group υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς η αγορά δεν υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εργαζομένων της, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει το έλλειμμα που ήδη είναι μεγάλο στον ισολογισμό της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η Actelion σημείωσε άλμα 15%, καθώς ανέφερε ότι το νέο της φάρμακο για παθήσεις των πνευμόνων κάλυψε τους πρώτους στόχους των εργαστηριακών δοκιμών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι του 0,7% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τιμές από τρόφιμα και ενέργεια διαμορφώθηκε στο 0,7% από 1% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ των 28, υποχώρησε το Μάιο στο 0,6% από 0,8% τον Απρίλιο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook