Χημικά όπλα όπως το χλώριο χρησιμοποιήθηκαν \”συστηματικά\” στη Συρία, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) που διεξάγει έρευνα μετά τους ισχυρισμούς για επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ο παράγοντας αυτός.

Αν και η έκθεση δεν δημοσιοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΧΑ, στη διάρκεια συνεδρίασης στη Χάγη το επικαλέστηκε σε πολλά σημεία της δήλωσής του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί από την ομάδα επιθεωρητών του ΟΑΧΑ, η οποία έγινε στόχος στα τέλη Μαΐου επίθεσης ανταρτών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι \”τοξικοί χημικοί παράγοντες που πιθανόν προκαλούν ερεθισμό στις αναπνευστικές οδούς, όπως το χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά σε ορισμένο αριθμό επιθέσεων\”.
Οι κατηγορίες \”δεν μπορούν να απορριφθούν, ως αποσπασματικές, εσφαλμένες ή εκπορευόμενες αποκλειστικά από πολιτικά κίνητρα\”, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο ΟΑΧΑ ανακοίνωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν \”θεμελιώνουν την άποψη σύμφωνα με την οποία τοξικές χημικές ουσίες πιθανόν ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα, όπως το χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία.\”
Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας δήλωσε ότι η έκθεση \”επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιήθηκε\” χλώριο στη Συρία.
Σχεδόν το 8% του οπλοστασίου των χημικών όπλων παραμένει στη Συρία, υπογράμμισε η ΟΑΧΟ, επαναλαμβάνοντας ότι η Συρία θα χάσει την προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών παραγόντων που διαθέτει.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook