Η κατάθεση του νομοσχεδίου «χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση» ως κατεπείγοντος ανακοινώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, και όχι μόνο.

Από το νομοσχέδιο έχουν αποσυρθεί οι διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, όπως και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ.

«Υπάρχει πρόβλημα με προθεσμίες και με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνομιλητές μας» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ.Βλάχος, δικαιολογώντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις των ευρωδανείων στην Ελλάδα.

«Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Τετάρτη ψηφίζεται

Η συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα γίνει την Τρίτη (στις 10 το πρωί) και την Τετάρτη θα έρθει στο πρώτο θερινό τμήμα για ψήφιση.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας.

Γι\’ αυτό τον λόγο άλλωστε, πρόσθεσε, αποσύρει τις διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, προκειμένου αυτά, δηλαδή το 3ο και 4ο κεφάλαιο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

Οργή της Αντιπολίτευσης για τη διαδικασία

Για κατάλυση κάθε ίχνους της Δημοκρατίας και κατάργηση της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη ότι τώρα φέρνετε και άλλο κατεπείγον νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν το έχετε καταθέσει και θέλετε να το συζητήσετε αύριο το πρωί στην Επιτροπή» είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς και πρόσθεσε:

«Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά τους εσείς κ. Πρόεδρε. Δημοκρατία δεν λέγονται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι».

«Αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να δημιουργήσουν νομικά τετελεσμένα» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης τούς κάλεσε να αντιδράσουν.

«Η Βουλή δεν είναι παράρτημα των πιστωτών, της Μέρκελ, του Τόμσεν και των άλλων. Να διαμαρτυρηθείτε, δεν είστε υπάλληλοι της τρόικας, είστε βουλευτές» τους είπε χαρακτηριστικά.

Έντονα αντέδρασε και η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου.

Για «απαράδεκτη, άθλια μεθόδευση» έκανε λόγο και ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Καταγγέλλουμε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση να τηρήσει τουλάχιστον αυτά που ως αστοί λέτε ότι υποστηρίζετε: δηλαδή την αστική Βουλή», τόνισε.

Έντονη ήταν όμως και η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, που ακούγοντας τους χρόνους για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου ρώτησε χαρακτηριστικά «και θα το διαβάσουμε πότε;».

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε το νομοσχέδιο «να μείνει τουλάχιστον μία ημέρα» για να ενημερωθούν οι βουλευτές.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook