Τα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μπορούν να αποφέρουν στο κράτος μέχρι 1,4 δισ. ευρώ. Αυτά είναι όμως «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλειμμάτων και για αυτό προωθούνται, για επιπλέον 3,4 δισ. ευρώ:
 
-επιβολή εισφοράς Αλληλεγγύης \”υπέρ ανεργίας\” στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και την αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με έσοδα από καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής ευελπιστούν να εισπράξουν 800 εκατ. ευρώ και άλλα 380 εκατ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής. 
-αποκλεισμός δικαιούχων από τη χορήγηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (επίδομα τέκνων κλπ), της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, όπως και του ΕΚΑΣ, ώστε να τα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εισοδήματα πείνας.
 
-περικοπές στις παροχές επιδομάτων υγείας, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, αλλά ακόμα και νέα εισφορά \”τύπου ΛΑΦΚΑ\” για όσους βγήκαν σε σύνταξη πρόωρα κάτω των 60 ετών, μείωση εφάπαξ στο δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα, με στόχο 800 εκατ. ευρώ.
-μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και  κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αύξηση των ωρών εργασίας (από 37,50 σε 40 ώρες την εβδομάδα) για έσοδα 550 εκατ. ευρώ.
-αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και κατάργηση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών για άλλα 770 εκατ. ευρώ.
Παρά το δόγμα «λεφτά υπάρχουν» και τις εξαγγελίες για περικοπές στην κρατική σπατάλη, το Πρόγραμμα προβλέπει μόνο 140 εκατ. ευρώ από μείωση λειτουργικών δαπανών στο δημόσιο. 
Η κυβέρνηση όμως δεσμεύεται πως θα κλείσει την στρόφιγγα των επιχορηγήσεων και σε δημοσίους φορείς, μειώνεται η επιχορήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές και καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς, για εξοικονόμηση άλλων 450 εκατ. ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook