Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου:

\”Στην προχθεσινή (25/6) συνεδρίαση του ΔΣ Ηρακλείου, συζητήθηκε ως 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, η ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Καρτερού – μέσω ΤΑΙΠΕΔ – παρουσία των επικεφαλής όλων των παρατάξεων που θα εκπροσωπηθούν στο νέο ΔΣ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο νέος Δήμαρχος (ΝΔ, τμήματος ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ.), ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής της \”Άμεσης Δημοκρατίας\” (ΕΠΑΜ), άμεσα ή έμμεσα πλην σαφώς, αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για καμία μορφή ιδιωτικοποίησης και έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Όλοι τους, ενώ εναντιώθηκαν στο \”ξεπούλημα\” μέσω ΤΑΙΠΕΔ, εκφράστηκαν θετικά στην επιχειρηματική αξιοποίηση των εκτάσεων/φιλέτων του Καρτερού. Δηλαδή ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά με άλλο τρόπο. Στην πραγματικότητα το «ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» σημαίνει ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ!

Ο μεν νέος Δήμαρχος πρότεινε την εκμετάλλευση των παραλιών από το Δήμο Ηρακλείου, αποκρύπτοντας ότι ο Καλλικράτης, η δραματική περικοπή πόρων, το κλείσιμο της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων για έργα ανάπτυξης και η δυνατότητα για συμπράξεις των δήμων με ιδιώτες -είτε με ΣΔΙΤ είτε με συμβάσεις παραχώρησης- θα οδηγήσει, από άλλο δρόμο, και πάλι στην ιδιωτικοποίηση.

Σ\’ αυτό άλλωστε συνηγορεί και η πρόσφατη (11-2-2014) Κ.Υ.Α. Οικονομικών και Εσωτερικών, ως συνέχεια αντίστοιχων Κ.Υ.Α. του 2009 και του 2012. Όλες προβλέπουν την εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών ή του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο οι δήμοι ή οι επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.

Η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους. Το αντάλλαγμα είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα από τα οποία το 20% θα αποδίδονται στο κράτος. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα από ομπρέλες, ξαπλώστρες, υπηρεσίες προς τους λουόμενους και σταθερές ή τροχήλατες καντίνες, δεν παραχωρείται τίποτα!

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν και οι προτάσεις των άλλων παρατάξεων. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την παραχώρηση των ακτών στο ντόπιο κεφάλαιο \”για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δράσης», ενώ η εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ πρότεινε τη «σύσταση εταιρείας Λαϊκής Βάσης» για τη διαχείριση και λειτουργία των παραλιών του Καρτερού.

Όλες αυτές οι προτάσεις ανεξάρτητα από το όνομα που θα έχουν, έρχονται να θολώσουν τα νερά (δημοτικές εταιρείες «αναπτυξιακές», «πολιτιστικές», «βιώσιμης ανάπτυξης», εταιρείες «λαϊκής βάσης», κ.ά.

Η παράταξη του νυν Δημάρχου (ΠΑΣΟΚ) για λόγους πλέον αντιπολιτευτικής ταχτικής και για να προσεταιριστεί δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της, τοποθετείται κατά της ιδιωτικοποίησης, γλυκοκοιτάζοντας ταυτόχρονα και τις άλλες μορφές συνδιαχείρισης, ιδίως με τη μορφή διαδημοτικής συνεργασίας Ηρακλείου – Χερσονήσου.

Δοκιμάστηκε όμως κατά το παρελθόν (1982, 1992, 2003) με την παραχώρηση τμημάτων του Καρτερού από τον ΕΟΤ στο δήμο Ηρακλείου με τη δέσμευση για τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη. Η κατάληξη τραγική.

Ούτε ανάπτυξη υπήρξε, ούτε προστασία του περιβάλλοντος και διάσωση του ΞΕΝΙΑ είχαμε. Αντίθετα, το ΞΕΝΙΑ καταστράφηκε και η περιοχή έγινε ένας απέραντος σκουπιδότοπος, ενώ ένα μεγάλο μέρος εκτάσεων επέστρεψε στους πρώην ιδιοκτήτες, μέσα από δικαστικές αποφάσεις, λόγω μη αξιοποίησης από το δήμο.

Συνυπεύθυνες είναι όλες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδεχτεί το μονόδρομο της ΕΕ, τα περιφερειακά, ρυθμιστικά χωροταξικά σχέδια, άρα και τους στρατηγικούς επενδυτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και ξεπουλάει τα πάντα.

Αυτή είναι η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τέτοια ανάπτυξη επαγγέλλεται μπροστά στο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ με την “υγιή επιχειρηματικότητα” και την “ακριβή ανάπτυξη” έναντι του παρασιτισμού και της “φθηνής ανάπτυξης” της ΝΔ.

Ανεξάρτητα, από το ποιο μείγμα διαχείρισης πρεσβεύει ο καθένας, όλα τα μείγματα συγκλίνουν σε ένα κοινό στόχο. Τη συνέχιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.

Σήμερα, η λύση δεν είναι η εκ νέου παραχώρηση των δημόσιων εκτάσεων στους Δήμους ή στις περιφέρειες, με πρόσχημα την αποφυγή του ξεπουλήματος. Οι δήμοι αποδείχτηκε ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να δρουν με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, έμαθαν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος.

Όπως και να έχει, η απόφαση του ΔΣ (πλην ΣΥΡΙΖΑ), απορρίπτει όλες τις πιο πάνω προτάσεις και τάσσεται σαφέστατα κατά της οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης. Αυτό, αποτελεί θετική εξέλιξη και χαστούκι σε όλους όσους προσβλέπουν στην παράδοση των παραλιών του Καρτερού σε ιδιώτες.

Ας πάρουν το μήνυμα, εκείνοι που προσβλέπουν την ερχόμενη Κυριακή, με την κάλυψη μιας στημένης Γενικής Συνέλευσης, υποτίθεται κατοίκων του Καρτερού, να αποσπάσουν απόφαση που θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των Ηρακλειωτών.

ΑΠΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ….\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook