Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) έλαβε χώρα από 23 έως 27 Ιουνίου το διεθνές συνέδριο για τη Μοριακή και Αναπτυξιακή Βιολογία της Δροσόφιλας. 
Είναι το 19ο κατά σειρά Συνέδριο τα οποία ξεκίνησαν από το 1978 και συνεχίζονται ανελλιπώς ανά διετία. Όπως και τα υπόλοιπα χρόνια, έτσι και φέτος, 100 και πλέον κορυφαίοι επιστήμονες από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν στην ΟΑΚ για να παρουσιάσουν τα τελευταία – ακόμα αδημοσίευτα – αποτελέσματά τους στην μελέτη της Βιολογίας της Δροσόφιλας. Η θεματολογία ήταν ιδιαίτερα ποικίλη, από τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό της μέχρι τις πολύπλοκες νευρικές λειτουργίες της, όπως η αποθήκευση της μνήμης. 
Τί είναι όμως η Δροσόφιλα και γιατί τη μελετάμε; Η Δροσόφιλα ή μύγα του ξιδιού ή φρουτόμυγα, είναι το μικρό μυγάκι που μπορούμε να προσελκύσουμε αν αφήσουμε έξω ένα ποτήρι κρασί. Σε αντίθεση με τη συγγενή της Μεσογειακή μύγα, δεν αποτελεί απειλή για τις καλλιέργειες γιατί γεννάει αυγά μόνο σε φρούτα που έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν. Όμως από το 1900 περίπου η Δροσόφιλα έχει εισαχθεί στα ερευνητικά εργαστήρια και σταδιακά έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους πειραματικούς οργανισμούς λόγω της γρήγορης αναπαραγωγής της και εύκολου (και φτηνού) χειρισμού της σε σύγκριση με πειραματόζωα όπως το ποντίκι. 
Σήμερα αποτελεί το αντικείμενο μελέτης μερικών χιλιάδων εργαστηρίων ανά τον κόσμο και μας έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση για τη λειτουργία πολλών ζωικών συστημάτων με σημαντικές προεκτάσεις στη Βιολογία των θηλαστικών και σε ιατρικές εφαρμογές. Συγχρόνως η φυλογενετική συγγένειά της Δροσόφιλας με επιβλαβή έντομα (όπως η Μεσογειακή μύγα ή ο δάκος της ελιάς) μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο να κατανοήσουμε τη βιολογία της και να εφαρμόσουμε τη γνώση μας στην καλύτερη καταπολέμηση αυτών των παρασίτων. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Συνέδριο αυτό είναι ένα από τα πιο περιζήτητα επιστημονικά Συνέδρια στον κόσμο και οι συμμετέχοντες επιλέγονται από την Οργανωτική Επιτροπή βάσει της επιστημονικής τους αριστείας. Ο στόχος είναι να παραμείνει μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων, ώστε όλοι να έχουν χρόνο να μιλήσουν για τα αποτελέσματά τους και να τους δοθεί η ευκαιρία για κατ\’ ιδίαν συζητήσεις. 
Όσοι έχουν συμμετάσχει στο Συνέδριο αυτό στο παρελθόν έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κρήτη – και φέτος φαίνεται ότι δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Στην επιτυχία αυτή συμβάλει άμεσα και σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξαιρετική φιλοξενία που μας προσφέρει η ΟΑΚ. Εκτός από τις άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές της, μας αγκαλιάζει σε μια ζεστή ατμόσφαιρα που χαλαρώνει τη διάθεση και κάνει τον επιστημονικό διάλογο πιο ουσιαστικό και εποικοδομητικό. Αξίζει να σημειώσουμε τις εύστοχες εισαγωγικές παρατηρήσεις του κ. Κων. Ζορμπά, Γεν. Διευθυντού της ΟΑΚ, σχετικά με τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία. Ομοίως ευχαριστίες και προς όλο το προσωπικό της ΟΑΚ, το οποίο με την εμπειρία του και την αγάπη του προσφέρει προς τους συμμετέχοντες μία άριστη οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Θερμά ευχαριστούμε και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) για την οικονομική υποστήριξη που προσφέρει στο Συνέδριο. Για περισσότερες πληροφορίες:
http://events.embo.org/14-drosophila-crete/
Γράφει ο Χρήστος Δεληδάκης
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Μέλος της ΟΕ του Συνεδρίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook