Έρχεται στην Αθήνα ο άνθρωπος που βρίσκεται, τα τελευταία εννιά χρόνια, στο τιμόνι του μεγαλύτερου μεταφορικού οργανισμού στον κόσμο, με ένα αχανές δίκτυο γραμμών μήκους 55.000 μιλίων που απλώνεται σε έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη.
Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρώην αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών στην κυβέρνηση της Ρωσίας κατά την περίοδο 2000-2003, το όνομα του είχε σχετιστεί με τη δράση της σοβιετικής KGB, έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για εμπλοκή του στις μυστικές υπηρεσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης….
Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν είναι άγνωστοι για τον Γιακούνιν, ο οποίος έχει εκφράσει τη συμπάθεια του προς τη χώρα μας, την επισκέπτεται συχνά, ενώ θεωρείται φιλέλληνας. Πριν κάποια χρόνια, μάλιστα, είχε “κονταροχτύπημά” με Έλληνα εφοπλιστή σε δημοπρασία στο Λονδίνο, για την απόκτηση ενός Πικάσο, ύψους μόλις… 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ Γιακούνιν είναι συλλέκτης έργων τέχνης.
Επίσης, είναι… βαθιά θρησκευόμενος. Το 2013 επισκέφθηκε την Ελλάδα για να μεταφέρει την εικόνα του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα στη Ρωσική εκκλησία που αποτελεί και σύμβολο της σημαίας του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Κολλητός του Πούτιν και το όραμά για τον ΟΣΕ
Ο ισχυρός αυτός άντρας, που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τον ΟΣΕ και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, κατά την άφιξη του στην Ελλάδα, για το συνέδριο του Economist την επόμενη εβδομάδα. Παλαιότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters είχε αναπαράγει δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, οι οποίες μετέφεραν το όνειρο της εταιρείας για τον ΟΣΕ: θα μπορεί κάποιος να επιβιβάζεται στην Αθήνα και να φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό!
Σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιακούνιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι η RZD ενδιαφέρεται πέρα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία διαθέτει το δικαίωμα χρήσης της σιδηροδρομικής γραμμής, και για τη σιδηροδρομική υποδομή της χώρας μας. Τόνισε, επίσης, ότι η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων έχει ήδη εξετάσει το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής διόδου εμπορευμάτων μέσω γειτονικών χωρών προς την Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει μια παραγωγική επένδυση. Τα νέα, όμως, δεν είναι καλά για τους εργαζομένους, αφού ο Γιακούνιν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ριζικές τομές, με απολύσεις προσωπικού. «Είναι καλύτερα να δημιουργηθούν υψηλά ειδικευμένες ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας, παρά να συνεχιστεί μια νοσηρή κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Η ζωή του (τα φανερά) 
Γεννήθηκε στο Melenki της περιοχής Vladimir. Το 1972, αποφοίτησε από το Λένινγκραντ από το Μηχανολόγων Ινστιτούτο και ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας. 
Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο σοβιετικό στρατό, εργάστηκε ως ανώτερος μηχανικός στην επιτροπή του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων της ΕΣΣΔ, και στη συνέχεια επικεφαλής του τμήματος της AF Ioffe στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο.
Το διάστημα από το 1985 έως το 1991 εργάστηκε ως γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΣΣΔ στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, ως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικής Συνεργασίας, μετά επικεφαλής του Βορειοδυτικού τομέα της Επιθεώρησης της Κύριας Διεύθυνσης Ελέγχου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 
Το 2000 έγινε Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 2002 Αναπληρωτής Υπουργός Σιδηροδρόμων.
Το 2003 ορίστηκε Αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Σιδηροδρόμων, ενώ το 2005 διορίστηκε πρόεδρος της εταιρείας. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα.
Η ζωή του (τα κρυφά) 
Το άλμα που σημείωσε η καριέρα του Γιακούνιν οφείλεται, κυρίως, στο εξής: Είναι στενός φίλος του Πούτιν, ενώ η υπηρεσία του στην KGB έδωσε…. ώθηση. Σημειώνεται ότι η Κα-Γκε-Μπε είναι η γνωστή υπηρεσία ασφαλείας, μυστική αστυνομία και ο οργανισμός πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, από το 1954 έως το 1991. 
Ο ίδιος ήταν στην υπηρεσία για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του ενενήντα, όταν ήταν συνταγματάρχης της KGB ήταν ο Πούτιν.
Δεν είναι ευρέως γνωστή η θητεία του Γιακούνιν στην KGB, ενώ δημοσίευμα των New York Times τους 2007, αναφέρει ότι υπηρέτησε σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς διοικήσεις του PSU (γενική διεύθυνση της KGB) που είχε επιστημονικό αντικείμενο και εξειδικεύονταν στην τεχνική νοημοσύνη και η υπηρεσία συνέλεγε πληροφορίες όχι μόνο σε σοβιετικό έδαφος, αλλά σε όλο τον κόσμο. 

Σε θέσεις “κλειδί” οι γιοι του 
Ο νεότερος γιος του προέδρου της ρωσικής εταιρείας Σιδηροδρόμων έχει εργαστεί στο ρωσικό γραφείο της εμπορικής εταιρείας Gunvor, στα της δεκαετίας του 2000. Τώρα, κατέχει τη θέση του Διευθυντή Νομικών Υποθέσεων, αρμόδιος για τη νομική υποστήριξη των έργων της Gunvor στη Ρωσία. 
Ταυτόχρονα, ο Βίκτορ εργάζεται ως επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε υποδομές της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων Venture Investments (VIYM), που ασχολούνται με αναπτυξιακά έργα στην Αγία Πετρούπολη. Η εταιρεία διευθύνεται από τον Andrey Yakunin, το μεγαλύτερο αδελφό του Βίκτορ.
Το 1998, ο Βίκτορ άρχισε να εργάζεται ως βοηθός -στην Αγία Πετρούπολη- στο γραφείο του Arthur Andersen και στη συνέχεια μετακόμισε στη θέση του ανώτερου δικηγόρου της Ernst & Young. Από το 2004 έως το 2007, έζησε στη Γενεύη και ασχολούνταν με το εμπόριο του πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στη χώρα. 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook