Με απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς επανεξελέγη με 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων.

Από τους 751 ευρωβουλευτές, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που δεν προσμετρήθηκαν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Ο υποψήφιος βρετανός Σαγιάντ Καρίμ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών έλαβε 101 ψήφους, ενώ ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ έλαβαν από 51 ψήφους.

Σουλτς: Μας περιμένει πολλή δουλειά

Αμέσως μετά την εκλογή του, σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του σώματος, ο Σουλτς επισήμανε ότι περιμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας «μακρύς κατάλογος πραγμάτων που οφείλει να κάνει».

«Βρισκόμαστε, όπως πάντα, ενώπιον τεράστιων προκλήσεων» τόνισε ο Σουλτς και αναφέρθηκε στη σταθερά υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και στο ζήτημα των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Μεσογείου. Αναφέρθηκε, επίσης, στις κρίσεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ.

«Αν θέλουμε σοβαρά μια Ευρώπη ως μια δύναμη για την ειρήνη, τότε η οικονομική ισχύς μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολιτικό τρόπο» επισήμανε ο Σουλτς, με στόχο αυτοί οι οποίοι «συναλλάσσονται μαζί μας εμπορικά να σέβονται το κράτος δικαίου και να μην ασκούν το δίκαιο του ισχυρότερου».

Οι τοποθετήσεις των τεσσάρων υποψηφιών

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι τέσσερις υποψήφιοι τοποθετήθηκαν με πεντάλεπτες ομιλίες τους, κατ\’ αλφαβητική σειρά.

Ο Ιγκλέσιας σημείωσε ότι η Ευρώπη ξεκίνησε από την αντίσταση των λαών κατά του φασισμού και τόνισε ότι σήμερα απειλείται από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Υποστήριξε ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με τον φόβο της ανεργίας, της φτώχειας και της ανημπόριας και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στις νότιες χώρες της Ευρώπης.

Πρέπει να σταματήσει η αυταρχικότητα της τρόικας, κατέληξε.

Ο Σαγιάντ Καρίμ, κατήγγειλε ότι είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα για την εκλογή προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν σε αντίθεση, όπως είπε, μ\’ αυτό που μας είπαν πρόσφατα ότι «αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

«Τώρα μας καλούν να συναινέσουμε σε μία συμφωνία που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα.

Η Ουλρίκε Λούκατσεκ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι επιλογή των ευρωβουλευτών να εκλέξουν πρόεδρο και δεν πρέπει να υπακούσουν στα όσα υπαγορεύονται από άλλους.

Υποσχέθηκε λήξη της λιτότητας στην Ευρώπη και μιλώντας και στις τέσσερις γλώσσες που γνωρίζει, τόνισε ότι «Η Δημοκρατία σημαίνει επιλογή».

Ο Μαρτιν Σουλτς χαρακτήρισε πριν από την εκλογή του ένα θεσμικό όργανο με ιδιαίτερο ρόλο το ΕΚ και ισχυρίσθηκε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Σώμα είναι πέρα από κόμματα.

Χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο πηγή της δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι κάθε ευρωβουλευτής μπορεί μυστικά να ψηφίσει όποιον από τους υποψηφίους επιλέξει.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook