Άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας φαίνεται πως είναι ο αυστραλός υπουργός Επικοινωνιών Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την ανάγκη η Αυστραλία να εξοπλιστεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ασία και την Ωκεανία επικαλέστηκε τους... αρχαίους Έλληνες. 

«Η δικαιοσύνη εφαρμόζεται μόνο μεταξύ ίσων», χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το έχουν πει πριν από μένα οι αρχαίοι Έλληνες και κυρίως οι Αθηναίοι» είπε και αναφέρθηκε στον Θουκυδίδη αλλά και στον Αλκιβιάδη.

«Στο διεθνές σύστημα τα νομικά/ηθικά επιχειρήματα σύμφωνα με τους Αθηναίου έχουν σημασία μόνο όταν ο συσχετισμός ισχύος δεν επιτρέπει σε καμία πλευρά να επιβάλει τη θέλησή της: "τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη". Αν όμως υπάρχει ασυμμετρία ισχύος, τότε ο αδύνατος δεν σώζεται από την επίκληση των αρχών του "δικαίου" ή της "ηθικής": "ο ισχυρός επιβάλλει ό, τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του". Στο διεθνές σύστημα λοιπόν ισχύει ο "απόλυτος νόμος της φύσης", δηλαδή ο νόμος του ισχυρότερου» είπε χαρακτηριστικά.

newpost.gr