Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας, η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το εμπορικό πλοίο Ark Futura, υπό σημαία Δανίας, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν είκοσι τόνους υπερίτη.

Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται, σύμφωνα το ΑΠΕ- ΜΠΕ και το in.gr,  υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης.

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ώρες, με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία.

Στην συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.

Οι αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.

Στην πόλη Τζόγια Τάουρο έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι της Καλαβρίας παραμένουν κλειστοί από το βράδυ της Τρίτης.