Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός μαζί με τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης» κ. Γιάννη Σταθάκη συναντήθηκαν σημερα Παρασκευή με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου της ΕΤΕ-ΔΕΗ στο Ρέθυμνο, που συμμετέχει στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Α. Ξανθό για τον αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης των βασικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Τόνισαν την τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία της ύπαρξης μιας Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που θα θεωρεί το ηλεκτρικό ρεύμα δημόσιο αγαθό με διασφαλισμένη την πρόσβαση όλων των πολιτών την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και την προάσπιση του δημοσίου πλούτου.

Γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θεωρούν ότι ο αγώνας τους δεν είναι στενά κλαδικός ή συντεχνιακός δεν αφορά οικονομικά αιτήματα (παρότι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών 40% και επίκειται περικοπή του επιδομάτων και αναδρομικές κρατήσεις για την ένταξη τους στα ΒΑΕ) αλλά αφορά το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και την παροχή φτηνού ρεύματος σε όλους ειδικά σε μια περίοδο «ενεργειακής φτώχειας» λόγω της κρίσης.

Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και τόνισε ότι εδώ δεν πρόκειται για μια αντίθεση ιδεολογική με την κυβέρνηση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά για την αποτροπή ενός σχεδίου καθολικού ελέγχου των ενεργειακών πόρων της χώρας και της διαχείρισης του ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ (δικτύων μεταφοράς) μετά την μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, προχωρά με κατεπείγουσα διαδικασία στο θερινό τμήμα της Βουλής στην εκποίηση του 30% από το πιο σύγχρονο παραγωγικό κομμάτι (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ορυχεία λιγνίτη ΑΗΣ Κομοτηνής με καύσιμο φυσικό αέριο, δικαιώματα στη διαχείριση των υδάτων κλπ) αλλά και στην παραχώρηση 2 εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Γι’ αυτό τον λόγο, και ανεξάρτητα από οποιοσδήποτε επιμέρους διαφορές στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ ως μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για τη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτος και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Το επιχείρημα της αναμενόμενης μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του ανταγωνισμού είναι απολύτως ψευδές. Μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων του ομίλου της ΔΕΗ (2001-2013) το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε 102% για τα νοικοκυριά και 76% για τη βιομηχανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» (δηλαδή της πλέον προσοδοφόρας) ούτε την εκχώρηση του 17% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτικής σημασίας της μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την συγκέντρωση του αριθμού των 120 βουλευτών που απαιτείται για την κατάθεση αιτήματος διενέργειας δημοψηφίσματος για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε τέλος, ότι απαιτείται η συνολική ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ όσο και για την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών στα ζωτικής σημασίας κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η θέρμανση οι συγκοινωνίες οι ελεύθερες παραλίες.