Στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης βρέθηκαν αιφνιδίως Αθήνα και Λευκωσία με αφορμή την επίθεση της ευρωβουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένης Θεοχάρους κατά του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε μια είδηση που από πολλούς πέρασε στα «ψιλά», η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ ούτε λίγο-ούτε πολύ σχεδόν αποκάλεσε… προδότη τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών καταγγέλοντάς τον ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «απαράδεκτη αδράνεια» στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαταράσσοντας τις συνήθως αγαστές σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας. Άλλωστε δεν είναι συνηθισμένο η Ελλάδα να ακολουθεί την επίσημη όδο και να αποστέλλει ρηματική διακοίνωση στην Κύπρο ζητώντας τη δημόσια καταδίκη ενός πολιτικού, πόσο μάλλον μιας ευρωβουλευτού του κυβερνώντος κόμματος όπως η κυρία Θεοχάρους.

Το protothema.gr έχει στην κατοχή του και σας παρουσιάζει τμήματα της ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτήν η δημόσια τοποθέτηση της Κυπρίας ευρωβουλευτού χαρακτηρίζεται ως «βαθύτατα προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κατηγορεί την κυρία Θεοχάρους ότι με τη θέση της αυτή και μάλιστα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπονομεύει την εθνική ενότητα και την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων και συνιστά προκλητική και αναίτια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την οποία γνωρίζουν άριστα και πρωτογενώς τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. μετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας της 23ης Ιουνίου 2014 στο Λουξεμβούργο».

Γι\’ αυτό και ζητά «να υπάρξει σαφής, δημόσια διαφοροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τοποθέτηση αυτή της κυρίας Θεοχάρους».

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ σημειώνει ότι «στην Κοινή Θέση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που ανέγνωσε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου και εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε., ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών υπάρχει αναλυτική αναφορά σε όλα τα κρίσιμα σημεία που αφορούν στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωρίζουν επομένως, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στο Συμβούλιο Σύνδεσης, το περιεχόμενο των προφορικών τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς και την άμεση και πλήρη απάντηση τόσο του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου, όσο και του Επιτρόπου».

Και η ρηματική διακοίνωση καταλήγει: «Ως εκ τούτου, η Ελληνική Δημοκρατία αναμένει την άμεση ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς προάσπιση της αλήθειας που δεν μπορεί να θίγεται με τέτοια ανευθυνότητα, αλλοιώνοντας τη δημόσια εικόνα και των δύο χωρών στο επίσημο forum του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook