Την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, θα δοθεί η τελική μάχη για το δημοψήφισμα περί του ψηφισμένου, πλέον, νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που ζητεί σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά με έξι διαφορετικές προτάσεις που είναι αμφίβολο ακόμη αν θα συναθροιστούν.

Με διαφορετικά σκεπτικά, καθένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝ.ΕΛ., το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ, καθώς και η χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις με τις οποίες θα ζητούν να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το αν θα συγκεντρωθεί, ωστόσο, ο απαιτούμενος αριθμός των 120 υπογραφών, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των προτάσεων που θα υποβληθούν και αν αυτές θα θεωρηθούν ομοειδείς. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να συναθροιστούν, αλλά όλα δείχνουν πως θα εξαρτηθούν από το «διά ταύτα» κάθε μιας πρότασης, καθώς η πρόβλεψη του Συντάγματος είναι απολύτως περιοριστική και επιτρέπει πρωτοβουλία βουλευτών αποκλειστικά και μόνο για ψηφισθέν νομοσχέδιο που δεν έχει γίνει νόμος του κράτους.

Με βάση τους συσχετισμούς, πάντως, αν το ΚΚΕ επιμείνει στη θέση του ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά στην κατάργηση όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τότε η επίτευξη της πλειοψηφίας των 120 εξαρτάται από τη Χρυσή Αυγή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει η ΔΗΜ.ΑΡ. στελέχη της οποίας λένε ότι δεν δέχονται να προσμετρηθούν οι ψήφοι τους με εκείνες των ναζιστών.