Τελευταία ενημέρωση: 12:00

Σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κρήτης θα βρεθεί μέχρι το επόμενο Σάββατο το πλοίο Cape Ray,πάνω στο οποίο καταστρέφονται χημικά όπλα της Συρίας, ενώ οι αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, φαίνεται ότι έχουν απασχολήσει μέχρι και τον κυβερνήτη του Cape Ray.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Onalert, στο σήμα του κυβερνήτη του Cape Ray, εκτός από τα “τυπικά”, γίνεται λόγος για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κρήτης οι οποίες θα “δοκιμαστούν” από την “προσέγγισή” του.

Μέχρι χθες το πλοίο έπλεε σε απόσταση 170 μιλίων δυτικά της Κρήτης. Η αλλαγή πορείας του προς το νησί όπως και να ‘χει προβληματίζει.

Το MV Cape Ray συνοδεύουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα και τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις στη Κρήτη, ενάντια στην διαδικασία της καταστροφής των χημικών της Συρίας, εν πλω στη Μεσόγειο, αναμένεται να κορυφωθούν το τριήμερο 19- 21 Ιουλίου όπου φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας.

Ακούστε το κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Την Πέμπτη επίσης, έχει προγραμματιστεί από το ΠΑΜΕ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7μμ στα Λιοντάρια.

Στην Ευρωβουλή οι αντιδράσεις για τα χημικά της Συρίας – Παρεμβάσεις Μαριά – Γραμματικάκη

Ν. Μαριάς: Μετά από πολιτική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών συζητήθηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το κορυφαίο θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα όταν και ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για προφορική απάντηση του Συμβουλίου, το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας άρχισε να τίθεται με σοβαρότητα πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς η πρωτοβουλία του να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των χημικών της Συρίας αποτελεί δικαίωση του αγώνα του Κρητικού λαού απέναντι στον επικίνδυνο αυτό εγχείρημα.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές ότι ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2014 ως βουλευτής πρώτος έθεσε το ζήτημα αυτό με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και στα διεθνές πεδίο με παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στο Περιφερειακό Κέντρο Καταπολέμησης Έκτακτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, ήδη πάνω στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Και συνέχισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.
Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο νησί αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε προς το Συμβούλιο τα παρακάτω ερωτήματα:

1. \” Είναι ενήμερο για την εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών; Δύναται το Συμβούλιο να εγγυηθεί την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών;
2. Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων; Σε ποιο βαθμό είναι οι γειτονικές περιοχές ενήμερες και προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ατυχήματος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή διαρροής τοξικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα;
3. Όσον αφορά το Cape Ray, είναι το Συμβούλιο ενήμερο για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω πλοίο, ηλικίας 36 ετών, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εγκάρσια διαφράγματα ούτε την απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφύγει πυρκαγιά, ή άλλα σοβαρά περιστατικά;\”

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς επεσήμανε στον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας ότι, με τα όσα είπε αντί να διαφωτίσει την κοινή γνώμη, τελικά προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Παρέμβαση Γραμματικάκη

Επιβάλλεται αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο κ. Γραμματικάκης ως νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι που όπως είπε είναι ένα νέο κόμμα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης, που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Αισθάνεται λοιπόν χρέος να διαμαρτυρηθεί εντονότατα για αυτήν την εξέλιξη. Οι διαδικασίες υδρόλυσης που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης και με την απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.

Επεσήμανε επίσης ότι τα ερωτήματα που εγείρονται για την ασφάλεια της μεθόδου και την επιλογή της Μεσογείου έχουν οδηγήσει τον λαό της Ελλάδος σε αγωνία και οργή αλλά και σε μεγάλα συλλαλητήρια ιδιαίτερα στην Κρήτη. Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε απ’ όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας. Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, επιβάλλεται η αλλαγή πορείας, η τουλάχιστον να ληφθούν ύψιστα μέτρα προστασίας και ελέγχου, ούτως ώστε να περιορισθεί κατά δύναμιν ο κίνδυνος.

Τέλος ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα διασταύρωσης πολιτισμών, έχει όμως υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ποικίλες πηγές. Είναι αίτημα των παράκτιων λαών, αλλά πρέπει να γίνει και αίτημα όλης της Ευρώπης, η ιστορική αλλά και ζωογόνος αυτή θάλασσα να επανέλθει σιγά αλλά σταθερά στην αρχική της λάμψη και προορισμό.

Εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ιταλικής Προεδρίας ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκοτζι απαντώντας στον κ. Γραμματικάκη προσπάθησε να τον διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook