Λιγότερα λεφτά στην τσέπη από το καλοκαίρι κιόλας, θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και στον ιδιωτικό τομέα, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να μειωθεί στο μισό το αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν άμεσα – πιθανότατα τον Ιούλιο- στη μείωση του αφορολογήτου και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στις 6.000 ευρώ αντί 12.000 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο. 
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως θα μπορέσει το δημόσιο μπορεί να εισπράξει έως 500 εκατ. ευρώ εντός του 2011, από την αύξηση της παρακράτησης φόρου σε όλους τους μισθούς κατά το β΄ εξάμηνο του έτους. 
Άλλα τόσα θα εισπράξει και το 2012, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα αποδοθεί και συμπληρωματικός φόρος για τους πρώτους μήνες του έτους που δεν διενεργήθηκε η παρακράτηση στους μισθούς των εργαζομένων, από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
Υπό εξέταση ακόμα παραμένει και αν τελικώς μπορεί να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι.
 
Προκειμένου να αποφύγει τις ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς από την μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από 13% σε 23%, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να την επιβάλει κυρίως σε είδη και τρόφιμα εκτός οικίας (πχ σερβιριζόμενα προϊόντα σε εστιατόρια, καφετέριες). Το μέτρο θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, για να μην πληγεί ο τουρισμός.
Άμεση θα είναι όμως όπως φαίνεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά αλλά και στο φυσικό αέριο. Μέσα στον Ιούνιο αυξάνεται επίσης η φορολογία, κυρίως στα φθηνά τσιγάρα, ενώ ξεκινά η διαδικασία διαμόρφωσης και των αυξημένων τελών κυκλοφορίας που θα ισχύσουν το 2012.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., καθώς και η μείωση του ορίου για υπαγωγή στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook