Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς στους Βώρους, παρουσία αρκετού κόσμου, αλλά και επιχειρηματιών από όλη την Κρήτη. Οι πύλες της 14ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς άνοιξαν χθες το βράδυ ώστε να υποδεχθούν εκατοντάδες επισκέπτες, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δήμου Φαιστού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Την τελετή αγιασμού τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας π. Ιωακείμ, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ο Πρόεδρος της Γεωργικής Έκθεσης και Αντιδήμαρχος του Δήμου Φαιστού κ. Β. Πρωτογεράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ε. Κουκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μ. Αλιφιεράκης, καθώς και ο Διοικητής ΔΥΠΕ κ. Α. Γρηγοράκης.

Επίσης το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν ο Ευρωβουλευτής κ. Ν. Μαριάς, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Κ. Δαμοβολίτης, Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη του Περιφερειακού και Δημοτικού συμβουλίου, μέλη του Δ.Σ. της Γεωργικής Έκθεσης, καθώς και αρκετοί τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες.

Η «14η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς» θα διαρκέσει από το διάστημα 17-20 Ιουλίου, ενώ θα φιλοξενήσει την παραγωγή των αγροτών και φορέων της περιοχής, καθώς και εκθέτες από το χώρο του αγροτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση για την τοπική οικονομία της Κρήτης, που εκτός των διοργανωτών της Γεωργικής Έκθεσης, συμβάλλουν και συμμετέχουν ενεργά, ο Δήμος Φαιστού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βώρων και η Α.Ε. Φαιστός.

Στην Έκθεση, συμμετέχουν, ως επί το πλείστον, φορείς και επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, άριστης ποιότητας, αλλά και σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα και προϊόντα. Κάθε περίπτερο, που έχει στηθεί στο χώρο της Έκθεσης, με τη δυναμική παρουσία του, δίνει το στίγμα και τον χαρακτήρα της τοπικής παραγωγής.

Στο περίπτερο του Δήμου Φαιστού, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το Δήμο, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, την παραγωγή, τα αξιοθέατα, αλλά και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς. Στο περίπτερο του Δήμου παράλληλα, φιλοξενείται πλειάδα τοπικών προϊόντων, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά, να ενημερωθούν γι’ αυτά, αλλά και για να λάβουν πληροφορίες για κατ’ ευθείαν επαφή με τους παραγωγούς κι επιχειρηματίες, προκειμένου να κλείσουν παραγγελίες.

Η συγκεκριμένη Έκθεση, αποτελεί συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων και της επικοινωνιακής καμπάνιας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαιστού και συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διαχρονική προβολή του τόπου μας, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν, λειτούργησαν προσθετικά στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής του Δήμου Φαιστού, καθώς αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κρήτη και ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου μας, με την υψηλή ποιότητα σε προϊόντα, την τυποποίηση των αγαθών και με συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς κ. Πρωτογεράκης αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τους διοργανωτές επισήμανε πως: «η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δήμου Φαιστού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Στα πολλά χρόνια πραγματοποίησής της, έχει αποκτήσει κύρος, αξιοπιστία, αναγνώριση, αποδοχή και πιστούς στο ραντεβού τους, εκθέτες αλλά και επισκέπτες. Πέρα από τον προφανή στόχο της προβολής των τοπικών προϊόντων, η γεωργική έκθεση δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στο Δήμο Φαιστού, καθώς αποτελεί ένα φεστιβάλ γεύσεων, μία γιορτή της Κρητικής γης, που στέλνει το μήνυμα ότι η Μεσαρά μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο».

Στην ομιλία της η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μ. Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζοντας πως: «δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ενώ αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο και για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, προωθώντας τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Τα πολύτιμα οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους επισκέπτες, αποτελούν μια ευκαιρία ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους που συμμετέχουν».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης στον χαιρετισμό του ανέφερε:

"Φίλες και Φίλοι
Η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις του αγροτικού κλάδου στην ενδοχώρα του Νομού μας και προσελκύει τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της αγροτικής παραγωγής.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, που μπορεί να απορροφήσει ανέργους, η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, πλαισιώνεται από πλήθος επιμέρους παράλληλων δραστηριοτήτων, κάτι που εκτός των άλλων καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση που είναι μεγαλύτερη στην αγροτική οικονομία, δε στάθηκε εμπόδιο στη διοργάνωση της έκθεσης.

Στόχος της Έκθεσης και φέτος είναι η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου αλλά και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για μια συνεχώς βελτιωμένη αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας. Εδώ στους Βώρους που φιλοξενείται η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς από το 1988, αναδεικνύεται πλήρως η διάσταση της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, που ιδιαίτερα μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αποτελέσει το στρατηγικό τομέα παραγωγής της τοπικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας που θα πρέπει να συνάδει με την ιστορική πορεία του ελληνικού αγροτικού χώρου και της υπαίθρου. Που θα διατηρεί έναν πολυλειτουργικό ρόλο που σχετίζεται άρρηκτα με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της υπαίθρου, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς αποτελεί πλέον θεσμό για τον Νομό Ηρακλείου καθώς έχει συνεισφέρει αποτελεσματικά στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Κρητικών αλλά και επιχειρηματιών και αγροτών και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στάθηκε αρωγός στην συγκεκριμένη προσπάθεια από το ξεκίνημά της, πιστεύοντας στην αναπτυξιακή συμβολή της τόσο για το θεματικό περιεχόμενο της, όσο και τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της. Οι θεματικές εκθέσεις είναι απολύτως βέβαιο ότι συνθέτουν την προοπτική του Εκθεσιακού θεσμού, και η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης μέσα στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου δίνει τον ρυθμό για ουσιαστική και ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα του τόπου, που μπορεί να απορροφήσει ανέργους, αλλά και στην ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων η φετινή διοργάνωση υπόσχεται πολλές νέες δράσεις, μεγαλύτερη διάρκεια, πληρότητα και ποιότητα εκθεμάτων αλλά και κοινωνικοπολιτιστικά γεγονότα που θα συμπληρώσουν αρμονικά τις αμιγώς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές και στους επισκέπτες να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη και πληροφόρηση."