Τελευταία ενημέρωση: 19:20

\”Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους – αέρος, ο οποίος εκτοξεύτηκε από περιοχή της Ουκρανίας ελεγχόμενη από αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία, ανέφερε στο διάγγελμά του το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος της ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ενώ πρόσθεσε:

\”Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταρρίπτεται αεροσκάφος στην ανατολική Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ένα ουκρανικό ελικόπτερο και ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι οι αυτονομιστές λαμβάνουν διαρκή υποστήριξη απ\’ τη Ρωσία με οπλισμό και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και αντιαεροπορικών\”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα και κάλεσε Ρώσους, φιλορώσους και Ουκρανούς να συμφωνήσουν για εκεχειρία καθώς οι ερευνητές πρέπει να βρεθούν στο σημείο της τραγωδίας.

 \”Ήταν παγκόσμια τραγωδία, ένα ασιατικό αεροσκάφος καταστράφηκε σε ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, με θύματα πολίτες από πολλές χώρες\”, ανέφερε, δείχνοντας τις διεθνείς διαστάσεις της τραγωδίας, τοποθετώντας τη στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η τραγωδία αποτελεί «καμπανάκι» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η βία και οι συγκρούσεις οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες» και «φανερώνει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό για την Ευρώπη και όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό».

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι είναι πολύ πρόωρο να στο να γνωρίζουν τις προθέσεις εκείνων που εκτόξευσαν τον πύραυλο. \”Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχεται από ρωσόφιλους αυτονομιστές\” επανέλαβε, ενώ τόνισε ότι  \”Δεν έχουμε χρόνο για προπαγάνδα, δεν έχουμε χρόνο για παιχνίδια. Πρέπει να μάθουμε σύντομα τι συνέβη\”,

Tο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου μεταδόθηκε απευθείας

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν πως ο μοιραίος πύραυλος εκτοξεύτηκε από αντιαεροπορική συστοιχία τύπου SA-11 (παλιά εκδοχή του συστήματος εδάφους-αέρος Buk), όπλο που διαθέτουν τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από «πύραυλο εδάφους -αέρος» που εκτοξεύτηκε «από περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία» καταρρίφθηκε, «κατά πάσα πιθανότητα», το μοιραίο Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη την Πέμπτη, παρασύροντας στο θάνατο 298 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «ανάλογης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο σημείο της συντριβής του μοιραίου Boeing 777

Στο σημείο της συντριβής του μοιραίου Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται περίπου 30 παρατηρητές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

«Προσγειώθηκαν με ένα ελικόπτερο, περίπου 30», δήλωσε ο Ρόλαντ Μπλες εκπρόσωπος της ελβετικής προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Πρόσθεσε ότι η «ομάδα επαφής» των διπλωματών του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και τη Ουκρανίας συνομίλησε με τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οι ρωσόφιλοι αντάρτες που επιχειρούν στην περιοχή έχει υποσχεθεί πως θα επιτρέψουν και δεν θα παρεμποδίσουν τη διενέργεια έρευνας στο σημείο της συντριβής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook