"Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω", φωνάζει ο άνδρας στο έδαφος, τουλάχιστον τρεις φορές. Ο Έρικ Γκαρνέρ, 43 ετών, φώναζε ενώ από πάνω του βρίσκονταν πέντε αστυνομικοί της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, μπροστά σε κατάστημα με καλλυντικά.

Ο Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών σταμάτησε να αναπνέει και οι αστυνομικοί κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες. Ήταν όμως αργά. Θυμωμένοι πολίτες κατέγραψαν όλο το περιστατικό με τα κινητά τους.

Η σύζυγος του θύματος μίλησε στην Daily News, λέγοντας ότι όταν φίλησα τον άνδρα μου το πρωί δεν φανταζόμουν πως θα ταν για τελευταία φορά.

Δεν ενημερώθηκε από την αστυνομία, τονίζει, παρά μόνο όταν πήγε στο νοσοκομείο να αναγνωρίσει το πτώμα του άνδρα της.

Οικογενειακός φίλος έψαχνε να τη βρει στο νοσοκομείο όταν "έπεσε" πάνω στους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων. Τους έβαλε να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τη γυναίκα. Οι αστυνομικοί της είπαν πως ο άντρας της πέθανε γιατί "κάτι πήγε στραβά, κάτι έγινε λάθος".


Όσο για το ιστορικό εγκλήματος και παρανομίας του δύστυχου Γκαρνέρ, κάθε άλλο παρά πλούσιο ήταν. Είχε συλληφθεί για εμπόριο τσιγάρων και κατοχή κάναβης. Οι αστυνομικοί είπαν ότι τον είδαν να πουλά αρτοσκευάσματα δικής του παραγωγής και έτρεξαν να τον συλλάβουν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε μόνο ότι ο άνθρωπος υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ είχε συλληφθεί και πέθανε στο νοσοκομείο Ρίτσμοντ.

Η οικογένεια όμως έχει άλλη άποψη.

"Καλύπτουν τους εαυτούς τους. Ο Έρικ απλώς χώρισε κάποιους εμπλεκόμενους σε τσακωμό. Κακοποίησαν τον άνδρα μου μέχρι που τον σκότωσαν", ενώ σημειώνουν πως δεν είχε τσιγάρα μαζί του ή στο αυτοκίνητό του.

Πάντως οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα την Τρίτη το βράδυ, ενώ όπως παραδέχονται ο Γκαρνέρ δεν είχε κανένα όπλο ή επικίνδυνο αντικείμενο μαζί του.

Ο κάτοικος του Staten Island καθόταν μπροστά από το κατάστημα με τα καλλυντικά λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν δύο αστυνομικοί με πολιτικά ξεκίνησαν να τον ρωτάνε για αφορολόγητα τσιγάρα.

Ένας 22χρονος κατέγραψε όλο το περιστατικό με το κινητό του.

Ο Γκαρνέρ ακούγεται να επιμένει πως δεν έκανε κάτι τέτοιο και πως απλώς κάνει τη δουλειά του. Μετά ξεσπά, όχι όμως βίαια:

"Κάθε φορά που με βλέπετε θέλετε να μου δημιουργείτε πρόβλημα. Κουράστηκα και αυτό σταματά σήμερα".

 

Ο 22χρονος που κατέγραψε το περιστατικό προσπάθησε να παρέμβει, λέγοντας πως ο φίλος του απλώς σταμάτησε έναν καβγά ανάμεσα σε τρεις άντρες και δεν πουλούσε τσιγάρα.

Μόλις ο Γκαρνέρ αρνήθηκε να βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη του ένας αστυνομικός του ορμά από πίσω και τον ρίχνει στο έδαφος. Ακολουθούν τρεις ένστολοι οι οποίοι τον πετάνε στο έδαφος.

Συνολικά έξι φορές ούρλιαξε ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, με τους αστυνομικούς να λένε ότι είναι εντάξει.

Αυτόπτης μάρτυρας, 50 ετών, περιγράφει:

"Τον έπνιγαν. Έλεγε ξανά και ξανά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, φύγετε από πάνω μου. Αλλά αντί γι αυτό τόσο περισσότεροι έπεφταν πάνω του".

 

Στο βίντεο φαίνεται και ο αστυνομικός ο οποίος έκανε την λαβή - πνίξιμο στον Γκαρνέρ.


news247.gr