Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο Θραψανό μέσα από την ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε για την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος και του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για τη Θραψανιώτικη χειροποίητη Αγγειοπλαστική.

Με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, καθώς και των Αγγειοπλαστών της περιοχής, το κοινό είχε την ευκαιρία να μυηθεί στα μυστικά της τέχνης τους, να δει από κοντά την πολύτιμη φωτογραφική έκδοση, αλλά και να παρακολουθήσει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για την πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού κ. Βασίλης Δαμιανάκης, παρουσιάζοντας μουσικό δρώμενο που δημιούργησε ως αφιέρωμα στη Θραψανιώτικη βεντέμα.

Στη διάρκεια της βραδιάς ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης τίμησε τους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες για τη δράση τους, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή, με γνώμονα τη στήριξη του πολιτισμού, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, αναπτύσσει δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της αγγειοπλαστικής – ένα επάγγελμα που αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο, αλλά απειλείται από τη βιομηχανοποίηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογεράκης «πρωταρχικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας είναι αφενός η προώθηση των παραδοσιακών αγγειοπλαστικών προϊόντων μέσα από δράσεις που βοηθούν στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αφετέρου η προβολή του λαϊκού πολιτισμού του Θραψανού ως τουριστικού πόρου».

Τόσο το έντυπο όσο και το οπτικοακουστικό υλικό δημιουργήθηκε έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, μελέτη και ουσιαστική συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας με τα αγγειοπλαστικά εργαστήρια του Θραψανού, στο πλαίσιο του έργου «Cerameus: Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής στο σύγχρονο επιχειρειν». Το έργο υλοποιήθηκε από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Δήμο Λέσβου και το Δήμο Λάρνακας μέσα από το πρόγραμμα Διασυνορικής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος.

Στα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνονταν:

1. Δημιουργία επίσημου προτύπου πιστοποίησης καλλιτεχνικών εργαστηρίων παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και κεραμικής.

2. Δημιουργία σήματος για το \”Πιστοποιημένο Χειροποίητο Κεραμικό Αιγαίου\”.

3. Διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τους αγγειοπλάστες.

4. Διοργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων.

5. Δημιουργία διαρκούς φορητής έκθεσης κεραμικής για το \”παραδοσιακό χειροποίητο κεραμικό του Αιγαίου”.

6. Διοργάνωση δύο εκθέσεων Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής μια .στο Θραψανό και μία στη Λάρνακα παράλληλα με το Φεστιβάλ Κεραμικής της Μυτιλήνης.

7. Δημιουργία έντυπου «Λευκώματος αγγειοπλαστικής και κεραμικής Αιγαίου – Κρήτης – Κύπρου».

8. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα «Η παραδοσιακή κεραμική και αγγειοπλαστική στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο» για την τουριστική προβολή των κεραμικών στον διασυνοριακό χώρο αλλά και στο εξωτερικό.

9. Κατασκευή και πιλοτική λειτουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής με ηλεκτρονικές πωλήσεις κεραμικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

10. Δημιουργία βάσης δεδομένων (data base) κεραμιστών σε ηλεκτρονική μορφή διαθέσιμη σε CD.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook