Mε τον τίτλο \”Κανιβαλίζεται η Α\’ Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων\” ο Διευθυντής της Α\’Χειρουργικής Γ.Ν. Χανίων Μανώλης Μπομπολάκης, απαντά με επιστολή του σε ανακοίνωση των μελών της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, για την Υποστελέχωση της Χειρουργικής κλινικής του Ιδρύματος (δείτε εδώ).
Στην επιστολή του ο κ. Μπομπολάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: 

\”Προς αποφυγή  δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, οφείλω σαν υπό παραίτηση Διευθυντής της Ά Χειρουργικής Κλινικής, στην οποία αναφέρεται το άρθρο σας, να επανορθώσω τις ανακρίβειες για λόγους αποκατάστασης της αλήθειας.
Το ακριβές και αληθές, είναι ότι η Ά Χειρουργική Κλινική στελεχώνεται από 4 πλέον ειδικευμένους μόνιμους ιατρούς, εκ των οποίων ο ένας (ο υπογράφων το άρθρο) τελεί υπό παραίτηση. 
Άρα στην ουσία από 3 και προσφάτως με έναν επικουρικό ιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει σε 11 μήνες.
Αυτή η σύνθεση της Ά Χειρουργικής κλινικής έστω και εμού συμπεριλαμβανομένου, που τελώ υπό παραίτηση, είναι άκρως οριακή για την ασφαλή λειτουργία της και για του λόγου το αληθές :
1) ουδείς ειδικευμένος ιατρός της κλινικής έχει πάρει έστω και ένα ρεπό αν και το δικαιούται μετά από κάθε εφημερία και είναι νομίζω αυτονόητο ότι η ανάπαυση των ιατρών είναι απαραίτητη για να μπορούν έτσι να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους.
2) ουδείς ειδικευμένος ιατρός της κλινικής έχει καταφέρει να πάρει πάνω από την μισή κανονική άδεια ετησίως και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς ούτε μια ημέρα κανονικής άδειας για ένα ολόκληρο χρόνο.
3) όλοι οι ειδικευμένοι ιατροί της Ά Χειρουργικής κλινικής, αναγκάζονται μηνιαίως για κάλυψη των εφημεριακών αναγκών να κάνουν από 2-4 εφημερίες παραπάνω χωρίς καν να τις αμείβονται σε αρκετές περιπτώσεις.
4) ο τεράστιος όγκος ,του παραγομένου κλινικού και επιστημονικού έργου και του αριθμού ρεκόρ των εκτελούμενων χειρουργικών επεμβάσεων όπως προκύπτει και από την γλώσσα των αριθμών, λόγω των αναγκών της κοινωνίας των Χανίων.
Έτσι είναι νομίζω προφανές ακόμη και για τον κάθε δύσπιστο, ότι με την υπάρχουσα στελέχωση της Ά Χειρουργικής, η λειτουργία της είναι άκρως οριακή.
Ερχόμενος όμως στην ουσία του άρθρου που δημοσιεύσατε προ ημερών, σε μια από τις προτάσεις που περιγράφονται ως λύση για στελέχωση της όντως υποστελεχωμένης ΄Β Χειρουργικής κλινικής είναι η μετακίνηση ενός ιατρού από την Ά Χειρουργική κλινική που όπως προαναφέραμε λειτουργεί άκρως οριακά.
Η πρόταση αυτή είναι εξόχως εξοργιστική διότι στην ουσία αποτελεί ένα είδος κανιβαλισμού της Ά.Χ με την υποστελέχωση της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΄Β.Χ. 
Επειδή διακατέχομαι από θετικό τρόπο σκέψης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, η περίπτωση της μετακίνησης Χειρουργού από το ΠΕΔΥ προς το Νοσοκομείο πρέπει να πραγματοποιηθεί αίροντας τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα έστω και με υπουργική απόφαση-και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον υπουργό για αυθαιρεσία επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση !
Να σημειωθεί ότι είναι διαθέσιμος έμπειρος και έγκριτος γνωστός χειρουργός των Χανίων που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Χανίων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς αντικείμενο στο ΠΕΔΥ.(αμειβόμενος εν τούτοις)
Προσωρινή επίσης ανακούφιση στο πρόβλημα της Β’ Χειρουργικής κλινικής μπορεί να γίνει όχι δια της μεθόδου της υποστελεχωσης και του κανιβαλισμού επομένως της Α΄Χειρουργικής όπως προαναφέραμε αλλά με την άμεση προκήρυξη επικουρικού επιμελητού για την κάλυψη των αναγκών της ΄Β Χειρουργικής Κλινικής.
Κάθε προσπάθεια συνενώσεως ή συγχωνεύσεως των δύο Χειρουργικών Κλινικών σε μία στο όνομα αντιμετώπισης του προβλήματος υποστελέχωσής των, με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο διότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των παρασχόμενων υπηρεσιών υγείας. Εξάλλου ουδείς πολίτης των Χανίων πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με την μετατροπή των δύο κλινικών σε μία, το αντίθετο: η αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού οι κενές θέσεις των οποίων έχουν προκυρηχθεί εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς έχουν παγώσει οι κρίσεις ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από είκοσι δηλώσεις
ενδιαφέροντος για την κατάληψη των δύο αυτών προκηρυγμένων θέσεων.
Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι τελώ υπό παραίτηση έχοντας εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα όμως ο χρόνος της παραίτησής μου επισπεύδεται (αν και μπορώ να υπηρετήσω έως και ακόμη επτά έτη) καθότι προκρίνεται δόκιμη η λύση της μετακίνησης ιατρού από την Α’ Χειρουργική κλινική προς τη Β΄ενώ είναι σίγουρο ότι μετατρέπει την λειτουργία αυτής από οριακή σε επισφαλή εν προκειμένω.
Απευθυνόμενος προς την διοίκηση του Γ.Ν.Χανιων είμαι στην διάθεση της, υπό μια προϋπόθεση όμως, ότι δεν θα κανιβαλισθεί η Ά Χειρουργική Κλινική και δεν θα υπάρξουν συνενώσεις των δυο χειρουργικών κλινικών, που σίγουρα υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους συμπολίτες μας\”
Χανιά 22-7-2014
Μπομπολάκης Εμμανουήλ 
Διευθυντής Α Χειρουργικής Γ.Ν.Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook