Στα πλαίσια συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, αποφασίστηκε, τις ημέρες για τις οποίες ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (στο ιστότοπο www.civilprotection.gr) είναι 4 και 5 την απαγόρευση κυκλοφορίας εκδρομέων και οχημάτων για όλο το 24ωρο και για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στις παρακάτω ευαίσθητες περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνου: περιαστικά δάση Ευληγιά και Προφ.Ηλία

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

Η παραπάνω απόφαση θα εφαρμοστεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, τη Διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στο παραπάνω έργο θα συνεισφέρουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, που εκτελούν περίπολα πυρασφάλειας. Επίσης, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς θα εφαρμόζουν αυξημένη επιτήρηση των παραπάνω περιοχών.

Οι δήμοι κάθε περιοχής θα αναρτήσουν στα σημεία εισόδου των παραπάνω περιοχών πινακίδες πληροφόρησης σχετικά με το παραπάνω μέτρο. Επίσης, θα οργανώσουν σημεία πληροφόρησης των εισερχομένων στις παραπάνω περιοχές.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μαΐου ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Κατά το διάστημα απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Δεδομένου ότι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, οι πολίτες καλούνται:

• Να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Να μην ανάβουν τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες και άλλες αγροτικές εργασίες).
• Να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είναι σε κίνηση.
• Να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Να σέβονται τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από ξερά χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook