Ο βουλευτής Χανίων Μ.Βολουδάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με την οποία ζητά αύξηση των κονδυλίων που προβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου για το ΒΟΑΚ στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020). 
Ο Μ.Βολουδάκης επισημαίνει ότι στο υπό διαβούλευση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προβλέπονται για το ΒΟΑΚ έργα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ στην περίοδο 2014 – 2020, όταν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης υπολογίζει ότι τα ώριμα και απολύτως αναγκαία έργα απαιτούν περίπου 500 εκατομμυρίω ευρώ.

Αν οριστικοποιηθεί το σχέδιο όπως έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση, θα πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη η οποία θα συναντήσει καθολική αντίδραση, τονίζει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο Χανιώτης βουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης. 
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Θέμα : Χρηματοδότηση ΒΟΑΚ στην προγραμματική περίοδο 2014-2020
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), δεν επαρκεί για την κάλυψη των σημερινών αναγκών του νησιού. Η ανεπάρκεια αυτή έχει προκύψει μετά από δεκαετίες ελλιπούς χρηματοδότησης για μελέτες και έργα αναβάθμισης του ΒΟΑΚ. Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του ΒΟΑΚ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί κατά την κατανομή των πόρων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (2014-2020). 
Το ζήτημα αυτό ετέθη και στον Πρωθυπουργό από τους φορείς του νησιού (βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δημάρχους), κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη. 

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αρμόδιος για το ΒΟΑΚ από τα μέσα του 2013, έχει υπολογίσει τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των απολύτως αναγκαίων και ώριμων έργων σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. 
Εδώ και λίγες ημέρες το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών όπως ο ΒΟΑΚ. Από τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, προκύπτει ότι η χρηματοδότηση που το Υπουργείο Μεταφορών προβλέπει για το ΒΟΑΚ στην επόμενη προγραμματική περίοδο είναι μόλις 125 εκατομμύρια. 
Aν τυχόν η πρόβλεψη αυτή οριστικοποιηθεί ως επίσημος προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», θα σημαίνει ότι η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ παραπέμπεται στις καλένδες, και ότι διαψεύδονται οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι απαράδεκτη και θα συναντήσει καθολική αντίδραση στην Κρήτη. 
Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος καλείται μεταξύ άλλων να υλοποιήσει τις προβλέψεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» , δεν έχει ακόμη λάβει την προβλεπόμενη για το 2014 επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει περαιτέρω τις δυνατότητες προετοιμασίας της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ δημιουργεί κινδύνους και για την αποτελεσματική διεκπεραίωση άλλων αρμοδιοτήτων του Οργανισμού όπως – κατ’ εξοχήν – η άρδευση στη Δυτική Κρήτη. 
Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός : 
– Προτίθεται να αυξήσει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων του ΒΟΑΚ στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ως το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που ο αρμόδιος Οργανισμός θεωρεί αναγκαίo;
– Ποιος είναι ο προγραμματισμός των εκταμιεύσεων για την ετήσια επιχορήγηση του Ο.Α.Κ. ;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook