Δύο ουκρανικά κόμματα ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.
Το κεντροδεξιό Ουντάρ (Γροθιά) του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το δεξιό, εθνικιστικό Σβόμποντα (Ελευθερία) του Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός “Ευρωπαϊκή επιλογή” έχει πάψει να υφίσταται στο κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα και η παραίτηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος κατήγγειλε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ένοπλης σύγκρουσης με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.
«Ανακοινώνω την παραίτησή μου με δεδομένη τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και της παρεμπόδισης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ, καταγγέλλοντας «ένα πολιτικό και ηθικό έγκλημα».
Πολιτικοί και ακτιβιστές διαμαρτύρονται διότι αν και η Ουκρανία εξέλεξε νέο πρόεδρο μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο δεν έχει εκλέξει νέο κοινοβούλιο, ενώ κατηγορούν τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου ότι εμποδίζουν το έργο της βουλής.
«Η κοινωνία επιθυμεί να αλλάξουν πλήρως οι κρατικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή των δύο κομμάτων συμμορφώνεται προς την επιθυμία του λαού.
Ο Ποροσένκο επιθυμούσε εδώ και καιρό τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κεφαλαιοποιώντας τη μεγάλη του επιτυχία στις προεδρικές εκλογές.
Για να μπορέσει όμως να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μην σχηματιστεί καινούργιος.
Όταν πληρούνται οι όροι αυτοί, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει εκλογές οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών.
Το Ουντάρ και το Σβόμποντα υποστήριζαν το σχέδιο αυτό, ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Μπατκίβτσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είναι αντίθετο.
Ο Τιαγκνιμπόκ δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο: «Πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα κατάσταση ένα κοινοβούλιο που προστατεύει εγκληματίες, πράκτορες της Μόσχας, το οποίο αρνείται να αφαιρέσει την ασυλία από τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κρεμλίνο θα πρέπει να πάψει να υφίσταται».
Διαλύθηκε το Κομμουντιστικό Κόμμα
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (PCU) είχε αρχικά 33 βουλευτές, όμως έχουν απομείνει 23 σε σύνολο 450 βουλευτών στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του PCU Πέτρο Σιμονένκο κατήγγειλε την «παράνομη» απόφαση.
«Θα πολεμήσουμε», υπογράμμισε μιλώντας στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.
Εξάλλου η ουκρανική δικαιοσύνη ξεκίνησε την Τρίτη να εξετάζει το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU), οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook