Από τη μια τσέπη βάζει και από την άλλη… βγάζει το Δημόσιο τα χρήματα που δίνει προς το ΙΚΑ, ενώ στο τσεπάκι του διαφαίνεται ήδη ένα άγνωστο ακόμη ασφαλιστικό χρέος, που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), αλλά, προπαντός, μετά τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Οι νέοι ιδιοκτήτες των πρώην δημόσιων επιχειρήσεων δεν τις θέλουν σε καμία περίπτωση «ασφαλιστικά» χρεωμένες, γεγονός που… χρεώνει από τώρα τον χρόνο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Εργασίας και του ΙΚΑ για το πώς θα ελαφρύνουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας από νέα, πρόσθετα βάρη.
Το Δημόσιο εξοικονόμησε φέτος πάνω από 800 εκατ. ευρώ από τη μείωση της χρηματοδότησής του προς το ΙΚΑ. Από τη μια μεριά, έτσι, η κυβέρνηση περικόπτει από φέτος κατά 25% τις επιχορηγήσεις της προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, εφαρμόζοντας μνημονιακές δεσμεύσεις. Από την άλλη, όμως, το Δημόσιο αύξησε τα έσοδα του ΙΚΑ κατά 8%, «εγγράφοντας» μαζικά τους υπαλλήλους που προσέλαβε μετά το 2011, διατηρώντας, έτσι, την ταμειακή ισορροπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.
«Τρύπα»
Στην εξίσωση αυτή, χάρη στην οποία κρατήθηκε σε ισορροπία το ταμείο του ΙΚΑ μετά το «κραχ» στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2010-2012, άγνωστο αλλά ανησυχητικό παράγοντα για την ταμειακή ισορροπία του ΙΚΑ αποτελούν οι εισφορές τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει το κράτος για τους εργαζομένους του πρώην Τ.Τ. και της πρώην ΑΤΕ. Και δεν θα είναι μάλλον οι μόνες -και αυτό είναι που δημιουργεί αβεβαιότητα στα τεχνικά κλιμάκια του υπ. Εργασίας-, μιας και, όσο προχωρά το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, τόσο θα προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.
Όσο το κράτος έλεγχε μια σειρά επιχειρήσεις, οι οφειλές ρυθμίζονταν με «εσωτερικό» τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο αφότου το Δημόσιο αποσυρθεί από αυτές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Μετά την εκκαθάριση των δύο πρώην τραπεζών, σύμφωνα με πηγές του «Κ» στο υπ. Εργασίας, αλλά και την αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, το Δημόσιο μπορεί να αποτελέσει, αντί του μεγαλύτερου χρηματοδότη του ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο… οφειλέτη του. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του υπ. Εργασίας:
Με βάση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο κρατικός Προϋπολογισμός θα αποδώσει 817 εκατ. ευρώ λιγότερα φέτος, σε σχέση με πέρυσι, προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας για την κάλυψη όλων των αναγκών του. Συγκεκριμένα, το 2013 το κράτος συνεισέφερε στο ΙΚΑ για δαπάνες ασφάλισης – περίθαλψης – κοινωνικής προστασίας 3,191 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 θα συνεισφέρει 2,374 δισ. ευρώ (-25%). Η μείωση αυτή των κρατικών δαπανών προς το ΙΚΑ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μέρος της συνολικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία για την περίοδο 2013-2014 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή που το κράτος περικόπτει 817 εκατ. από την επιχορήγησή του προς το ΙΚΑ, θα πληρώσει φέτος ακριβώς… 817 εκατ. ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», από το 2011 έως και το 2013 έχουν προσληφθεί 18.700 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εγγράφηκαν απευθείας στο ΙΚΑ και όχι στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως συνέβη με όσους προσελήφθησαν πριν από το 2011. Στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο «Κ» ότι οι υπάλληλοι που προσελήφθησαν στο ευρύτερο Δημόσιο μετά το 2011 «φέρνουν» 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα στο ΙΚΑ (σε ετήσια βάση, γύρω στα 817 εκατ. ευρώ).
Το ποσό αυτό, που πιστώνεται απαρέγκλιτα κάθε μήνα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου στους λογαριασμούς του ΙΚΑ, αντιστοιχεί στο 8% των εσόδων του Ταμείου από εισφορές. Μάλιστα, συνεχώς αυξάνεται τόσο σε απόλυτους όσο και, κυρίως, σε σχετικούς όρους, μιας και το πλήθος των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων στο Δημόσιο αυξάνεται πολύ αργά, αλλά σταθερά, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα. Η συνεισφορά του Δημοσίου προς το ΙΚΑ μέσω πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να φτάσει σχεδόν στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, κατά την περίοδο 2014-2018 θα γίνουν 65.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, ανεβάζοντας στους 85.000 τους ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους στο ΙΚΑ.
«Τρόμος» από την εκκαθάριση Αγροτικής και Τ.Τ.
Κρυφή «βόμβα» χρέους του Δημοσίου προς το ΙΚΑ φαίνεται πως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο για τους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δύο τραπεζών, που ελέγχονταν από το κράτος.
Στο υπ. Εργασίας αναφέρουν, πάντως, ανατριχιαστικά παραδείγματα εξόφλησης χρεών δημοσίων οργανισμών προς το ΙΚΑ, όπως εκείνα της ΕΘΕΛ (160 εκατ. ευρώ), και απεύχοντα ι την επανάληψή τους. Φυσικά κα ι τα ασφαλιστικά χρέη που συνοδεύουν την εκκαθάριση του Τ.Τ. και της ΑΤΕ θα τεθούν, από πλευράς Δημοσίου, υπό το καθεστώς «ρύθμισης», προκειμένου να αποπληρωθούν χωρίς να διαταράξουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη ταμειακή ισορροπία του ΙΚΑ. Το ίδιο θα συμβεί, λένε από το υπ. Εργασίας, και με τα χρέη των ΔΕΚΟ που σταδιακά θα ιδιωτικοποιούνται.
Μόνη ελπίδα των αρμόδιων στελεχών είναι πως μέχρι τότε θα έχουν αυξηθεί τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών από τον ιδιωτικό τομέα και, έτσι, θα «κάτσουν μαλακά» πάνω στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ τα ασφαλιστικά χρέη των πρώην ΔΕΚΟ.
* Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη/Αναδημοσίευση από την εφημερίδα \”Κεφάλαιο\” της 19ης Ιουλίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook