Σε λιγότερο από τρεις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ κατέρρευσε χθες η ανθρωπιστική εκεχειρία, στην οποία είχαν συμφωνήσει τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς. Τουλάχιστον 104 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία της στο Κάιρο το Σάββατο, παρά την κατάρρευση της εκεχειρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία», ανέφερε ακόμη τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα», δήλωσε αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ισραήλ σχετικά με την εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία».

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς στρατιώτες αναζητούσαν έναν ισραηλινό αξιωματικό, ο οποίος εικάζεται ότι απήχθη.

Η αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι είχε συλλάβει τον αξιωματικό ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εξαφάνισή του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Ισραηλινό στρατιώτη ούτε τις συνθήκες εξαφάνισής του» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή που απέστειλε σε δημοσιογράφους. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις της αλ-Κασάμ όπου αναφερόταν ότι η ομάδα εικάζει πως ο στρατιώτης και οι απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Έχουμε χάσει επαφή με την ομάδα των μαχητών που συμμετείχαν στην ενέδρα και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς», αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλούμενη δηλώσεις μελών της αλ-Κασάμ. «Εάν κατάφεραν να απαγάγουν τον στρατιώτη κατά τη διάρκεια της μάχης, τότε πιθανόν και αυτός να είναι νεκρός».

newsbeast.gr