Πεπεισμένος ότι ακόμα και μετά το ναυάγιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα ακόμα και για τομείς όπως η φορολογία και οι αποκρατικοποιήσεις με την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν θα ξεφύγει από τους στόχους που αντικειμενικά έχουν τεθεί στην προσπάθεια για εξασφάλιση της ομαλής δανειοδότησής της.
«Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του -το βράδυ της Παρασκευής- και αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών σχετικά με το Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρότεινε στους αρχηγούς των κομμάτων:
• Να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών που δεν θέλουν ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου, της ιδιοτέλειας και της ιδιοποίησης. Με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε όλοι και ο κάθε πολίτης αυτά τα σφάλματα με το πιο σκληρό τίμημα.
• Να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.
• Ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Παράδειγμα ζήτησα το ζήτημα «φορολογία» να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας.
• Την ανάγκη να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα.
Υπενθύμισε ότι ακόμα και προεκλογικά είχα δηλώσει ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, ακόμα και με αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.
«Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοικτός, σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους.»
Δήλωσε ακόμα ότι είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που δίνει ρεαλιστική απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων, στην ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012, στην ανάγκη μείωσης του πελατειακά διογκωμένου Κράτους και στην ανάγκη προώθησης γενναίων αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, κάλεσε τα κόμματα να μην ισοπεδώνουν την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα, από τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ – ρεκόρ στην Ευρώπη – μέχρι και την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών.
«Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στην μέση ενός δύσκολου δρόμου. Να δείξουμε όλοι ότι παίρνουμε αποφάσεις που εγγυώνται την έστω και επίπονη, αλλά ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση.
» Εξήγησα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει μαζί να στείλουμε αυτό το σαφές μήνυμα.
Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε. Και πολλά ακόμα περιθώρια κοινής επεξεργασίας. 
» Απαιτείται όμως η πολιτική βούληση να υπερβούμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά. 
Και αυτό θα φανεί στην πράξη. Οι περιστάσεις επιβάλλουν πιο γενναία βήματα από όλους.
» Δήλωσα και δηλώνω ανοιχτός σε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα συνεννόησης που συμβάλλουν στην Εθνική προσπάθεια.»
Τέλος ξεκαθάρισε ότι με ή χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που απαιτείται για να προφυλάξει τη χώρα και τους πολίτες από μεγάλους κινδύνους.
«Θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Αλλά και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης για το καλό της χώρας. Με έναν μόνο στόχο: 
Να σώσουμε την πατρίδα μας, αλλά και να την αλλάξουμε οριστικά. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησα και αυτόν τον στόχο υπηρετώ.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook