Ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας – Πρόνοιας του ΠΑΜΕ για την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στο ΠΑΓΝΗ:

\”Με την επίσκεψη του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας στο ΠΑΓΝΗ προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου και των ασθενών.

Την ίδια στιγμή που τα μέτρα που έχουν προωθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας έχουν φέρει εργαζόμενους και ασθενείς στα όριά τους, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του υπουργείου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση τους με συνθήματα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, απαγορεύοντας στο κλιμάκιο του υπουργείου να μπει στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του αγώνα για να μπλοκάρουμε τα μέτρα και να κερδίσουμε. Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να είναι δεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, της υγείας συνολικά.

Η αξιολόγηση των εργαζομένων στην υγεία-πρόνοια, είναι «νύχι – κρέας» με την ενίσχυση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με τα κριτήρια «Ανώνυμης Εταιρείας». Με την αξιολόγηση, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το δόγμα «νόμος και τάξη», την πλήρη υποταγή. Τους θέλει γενίτσαρους απέναντι στη τάξη τους, κλείνοντας τη πόρτα των υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους, αντί να κάνουν το χρέος τους, να τους περιθάλψουν.

Είναι το εργαλείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα χρηματοδοτείται όλο και λιγότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην αφαίμαξη των ασθενών, των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης, στην αύξηση των πληρωμών των ασθενών, στις συμπράξεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην απλήρωτη δουλειά των σπουδαστών, στους μισθούς χαρτζιλίκι των παιδιών της μαθητείας, στους εθελοντές και στις ΜΚΟ.

 Είναι εργαλείο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών, για την αύξηση της πηγής των «διαθεσίμων», για τη κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Γι’ αυτό θα εντατικοποιηθεί παραπέρα η δουλειά των υγειονομικών, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδέεται ο μισθός με την αποδοτικότητα προκείμενου οι δημόσιες υπηρεσίες να εξασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό, επιστημονικό προσωπικό.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να «περάσει» η αξιολόγηση για τους παραπάνω στόχους φαίνεται και στην χθεσινή αποπροσανατολιστική τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, που προβλέπει ότι η αξιολόγηση του 2013 δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια (απόλυση ή μείωση μισθού), κάνει λόγο για συνέχιση της αξιολόγησης ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, καθώς και παράταση των επιμέρους σταδίων της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, προσπαθεί να εξελιχθεί χωρίς εμπόδια η «αξιολόγηση» για το 2013, για να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύει από το 2014 και μετά.

Δεν πρόκειται λοιπόν για «ψευτοαξιολόγηση», δεν είναι «προσχηματική», δεν την φέρνουν τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποια μορφή και να πάρει, με όποιο τρόπο και αν γίνει, εφ’ όσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα.

Έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετεί συνολικότερα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Καταδικάστε τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, την συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, την επιχειρηματική δράση.

Ανεπιθύμητοι, λοιπόν, δεν είναι μόνο τα στελέχη της συγκυβέρνησης, αλλά και η πολιτική της ΕΕ, της πλουτοκρατίας, που καθημερινά ματώνει ασθενείς και εργαζόμενους. Χρειάζεται να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από ασθενείς και συνοδούς.

Δωρεάν υγεία και δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες με τα ιερά και όσια της ΕΕ, που στο όνομά της πίνουν νερό συγκυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και διάφοροι δορυφόροι. Να μην «τσιμπήσουν» από παλιούς και νέους σωτήρες σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο που τσακώνονται μόνο για τον επιμερισμό, αποδεχόμενοι το αντιδραστικό πλαίσιο της αξιολόγησης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Η υγεία μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων: αφορά και τον υγειονομικό και κάθε εργαζόμενο, αλλά και τον αυτοαπασχολούμενο και μικρό εμποροβιοτέχνη, τον φτωχό αγρότη, τις γυναίκες και την νεολαία της λαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τη πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, να δυναμώσουν παντού στα σωματεία και τους φορείς οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.

Όχι στην αξιολόγηση!
Όχι στην αύξηση του ωραρίου εργασίας!
Όχι στην απλήρωτη εργασία – όχι στη μείωση μισθών!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

1. Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14 για την αξιολόγηση. Να απορριφθεί μαζικά ο νόμος. Αποχή, καμία εμπλοκή των εργαζομένων και των διοικητικών στελεχών στη διαδικασία της αξιολόγησης.

2. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθούν οι εισφορές στο κλάδο υγείας.

3. Κατάργηση των 5ευρων και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

4. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook