Ανησυχία επικρατεί μετά την επιβολή ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, απόφαση που πλήττει σοβαρά τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Όσο μάλιστα αποδεικνύεται ότι τα διπλωματικά μέσα προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να εξαιρεθούν είναι περιορισμένα, η αγωνία κορυφώνεται.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα. Από την πλευρά τους φορείς της αγοράς και οι παραγωγοί προσπαθώντας να μειώσουν την πιθανή ζημία καταθέτουν προτάσεις, μεταξύ των οποίων η αναπλήρωση ζημιών από θεσμούς της ΕΕ.

Στο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης εστιάζουν επίσης ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές.

Τουλάχιστον να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα

Αναπλήρωση των ζημιών που θα υποστεί ο αγροτικός κόσμος και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά Ταμεία ζητούμε μεταξύ άλλων οι φορείς της αγοράς.

Να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές επιχειρήσεις από το ρωσικό εμπάργκο, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, πρότεινε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κων.Μίχαλος.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τη Διοικητική Επιτροπή των Ευρωεπιμελητηρίων, με την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της, να υποβληθεί το αίτημα αυτό προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, τονίζεται ότι παράλληλα γίνονται επαφές με τα επιμελητήρια της Ρωσίας και τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί εξαίρεση από το εμπάργκο σε όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται.

Παρέμβαση Τζαμτζή και Κατσιφάρα

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας και άλλων νομών, μετά τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίμετρα στα μέτρα των ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.

«Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά» αναφέρει ο βουλευτής και εξηγεί ότι αυτήν την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Ο κ. Τζαμτζής σημειώνει, επίσης, ότι ο 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι «αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ’ αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν» και «η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου, της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ\’ όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα, προσθέτει.

Ο βουλευτής Πέλλας εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των εξαγωγών στην ρωσική αγορά και εκτιμά ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την ΕΕ την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, αναφέρει, ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Παρέμβαση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε από την πλευρά του με επιστολή ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, με την οποία ζητά να υπάρξει άμεση προστασία και υποστήριξη της τοπικής παραγωγής, που, όπως τονίζει, «πλήττεται ανεπανόρθωτα από το ρωσικό εμπάργκο».

«Συμμεριζόμαστε τη μεγάλη αγωνία που επικρατεί στους παραγωγούς, συνεταιρισμούς και εξαγωγείς της Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους και τα προϊόντα τους να μένουν στα \”αζήτητα\” μετά την απόφαση της Μόσχας για αντίμετρα στην ΕΕ και αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από αυτή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα, ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνει ότι «σχεδόν το 80% της παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας σε φράουλες, ακτινίδια και ψάρια, εξάγεται προς Ανατολάς».

Επίσης, σημειώνει ότι «η απόφαση της Μόσχας δεν αφορά μόνο τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο περιφερειάρχης «δεν είναι μόνο ο φόβος πως χιλιάδες τόνοι προϊόντων μας κινδυνεύουν να μείνουν στα ψυγεία και τις αποθήκες, αλλά και η πτωτική πορεία που θα πάρουν οι τιμές και στις λοιπές διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσιφάρας διατυπώνει την εκτίμηση ότι «γίνεται ανεπανόρθωτη ζημία» γι\’ αυτό προσθέτει ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για να προστατευτούν τα προϊόντα που πλήττονται».

Το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα και τις επιπτώσεις του στη χώρα μας σχολίασαν και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο ΥΜΑΘ.

«Ελπίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες» δήλωσε ο κ. Ορφανός, επισημαίνοντας πως η χώρα υφίσταται τις συνέπειες στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ και της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Ρωσίας.

«Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική, συνεπώς η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, ακολουθούμε» τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες που θα υποστεί πλήγμα, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, εκτιμώ όμως ότι λόγω των σχέσεων που αναπτύχθηκαν με τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, θα έχουμε λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που περιμένουμε» σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Κοδέλας επισημαίνοντας ότι «το εμπάργκο της Ρωσίας με καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με βάση τη μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία».

«Η συνέχιση της ίδιας στάσης από την ελληνική κυβέρνηση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική γεωργία και την αγροτική οικονομία: συμπίεση αγροτικών εξαγωγών, ολοκληρωτική καταστροφή για κλάδους και περιοχές με σημαντική εξάρτηση από τις εξαγωγές στη Ρωσία (πυρηνόκαρπα, φράουλα, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, κ.ά.), υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά από αγροτικά προϊόντα άλλων χωρών, πλήγμα στην μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία, απώλεια μιας αγοράς στην οποία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.» επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μια φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον της χώρας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και του ελληνισμού της Ουκρανίας που δοκιμάζεται.»

» Επιπλέον των παραπάνω, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι και με τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος συνιστά φόρο δήμευσης της περιουσίας των αγροτών και έρχεται να προστεθεί στις ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις του αγροτικού τομέα. Οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής, ο φόρος σε σπίτια και χωράφια και το νέο φορολογικό θα επιφέρουν συντριπτικό χτύπημα στην αγροτική οικονομία και υπονομεύουν πλήρως την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»

» Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί, ενωμένος με την υπόλοιπη κοινωνία που οδηγείται στην εξόντωση και την υπερχρέωση. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αποσυρθεί. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει!»

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «η καταστροφή που απειλεί τους μικρομεσαίους αγρότες από το εμπάργκο της Ρωσίας, απορρέει από την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επέμβαση που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή».

«Η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και όσο δεν σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους» καταλήγει το ΚΚΕ.

Σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ζητούν ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι

Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Απαιτείται συνδυασμένη δράση των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, η φράουλα και τα ακτινίδια, όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Η ρωσική απόφαση προέκυψε ως «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια της ΕΕ να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας σημειώνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να υποστηριχθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή».

Το Ποτάμι, καλεί την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Η κρίση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να γίνει ευκαιρία για επαναδιάταξη των εξαγωγών μας προς περισσότερες αγορές.

«Η απειλούμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, πλήττει τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της εθνικής μας οικονομίας, σε μια περίοδο που η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι μονόδρομος για τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου, καθώς τα αγροτικά προϊόντα καλύπτουν το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών, η δε αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία φτάνει τα 406 εκατ. ευρώ» επισημαίνει το Ποτάμι.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Ποτάμι, οφείλουμε να επιμείνουμε στη διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με την Ρωσία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook