Το παραδοσιακό χωριό Σμάρι συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να παρουσιάζει οργανωμένα πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνοντας την 2η Έκθεση Αγιογραφίας , Ζωγραφικής, Αγγειοπλαστικής, Κοσμήματος και Παλιάς φωτογραφίας από την Πέμπτη 14 /8 μέχρι και την Κυριακή 17/8/2014 με ώρες λειτουργίας : 10:00 μέχρι 14:00 και 17:00 μέχρι 23:00 καθημερινά .

Μετά την επιτυχία της 1ης Έκθεσης τοπικών καλλιτεχνών που έγινε πέρυσι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, η Ενορία Αγίου Ιωάννου και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Σμαρίου οργανώνουν και εμπλουτίζουν με μεγαλύτερη συμμετοχή εκθετών τη δεύτερη στη σειρά έκθεση με στόχο τα επόμενα χρόνια να έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην περιοχή της Πεδιάδας.

Στην έκθεση δηλώνουν την παρουσία τους με τα εκθέματά τους οι παρακάτω ντόπιοι αλλά και καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή, με την ανάλογη θεματολογία ο καθένας από αυτούς:
Βιτσαξάκης Ηλίας: Ζωγραφική, Αγγειοπλαστική και φωτογραφία, Καλυκάκη-Κουτράκη Ειρήνη: Κόσμημα, Μαραυγάκης Λευτέρης: Αργυροχρυσοτεχνία, Μαυράκη Ματίνα: Ζωγραφική, Μηλαθιανάκη Δήμητρα: Αγιογραφία, Μουδάτσου Μαρία: Αγιογραφία, κόσμημα, παραδοσιακό σαπούνι, Σκαλανιωτάκη-Χρονάκη Ρίτσα: Αγιογραφία, Σταυρακάκη Κατερίνα: Κόσμημα, Χρονάκη Σεβαστή: Αγιογραφία και ο μικρός Διδάκης Κώστας: Χειροτεχνήματα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι οργανωτές των εκδηλώσεων, θα λειτουργήσει έκθεση Παλιάς Φωτογραφίας όπου θα παρουσιαστούν ανέκδοτες φωτογραφίες με στιγμιότυπα από τη ζωή των Σμαριανών από το αρχείο του Ηλία Βιτσαξάκη, όπως και φωτογραφίες που δανειστήκαμε από τα σπίτια των χωριανών, ενθύμια και αναμνήσεις αγαπημένων προσώπων από αλλοτινές όμορφες εποχές.

Ακόμη θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από το Δημοτικό Σχολείο Σμαρίου με την φροντίδα του δασκάλου Μιχάλη Καλυκάκη, που όπως τονίζουν οι φορείς των εκδηλώσεων «θα επιχειρήσει μια βουτιά στο παρελθόν, ένα παρελθόν πλούσιο αφού κάποτε στο σχολείο κελαηδούσαν πάνω από 150 παιδικές φωνές και το Σμάρι έσφυζε από ζωή και να φέρει πίσω πρόσωπα αγαπημένα, πρόσωπα που ίσως δεν έχουμε συναντήσει ποτέ εμείς οι νεότερες γενιές του Σμαριού».

Το Σάββατο 16/8 και από τις 7:00 μέχρι τις 9:00 μ.μ., θα γίνει επίδειξη παραγωγής παραδοσιακού σαπουνιού από την Μαρία Μουδάτσου στον αύλειο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων της Ενορίας όπου οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως παράγεται με απλό τρόπο ένα παραδοσιακό σαπούνι με άρωμα διαφόρων βοτάνων.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην πλατεία «Ρουσά» μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο, όπου από τις 9:00 μμ θα «λάβει χώρα» λαϊκή βραδιά με τους Πέρα-Δώθε για τους νέους μας και για όλους όσους αισθάνονται νέοι με ελεύθερη είσοδο.

«Και επειδή το δικαίωμα στη διασκέδαση είναι αναφαίρετο και στα παιδιά, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν την Κυριακή 17 Αυγούστου στις 8:00 μ.μ. μια παράσταση κουκλοθέατρου στην αυλή του ναού της Παναγίας δίπλα από την αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας. Μαζί μας θα είναι οι ARIMA PUPPET THEATER» υπογραμμίζουν οι οργανωτές των 4ημέρων εκδηλώσεων στο Σμάρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook