Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί την Τουρκία που είναι μέλος του, αν η ασφάλεια της χώρας απειληθεί από τους ισλαμιστές μαχητές του νεοσύστατου χαλιφάτου των τζιχαντιστών.
Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στις 11 Αυγούστου. Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι: «Ανησυχούμε πολύ για τις δραστηριότητες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS), το οποίο αποτελείται από ένα σωρό τρομοκράτες και είναι υψίστης σημασίας να σταματήσει η προέλασή τους. Εάν οποιοσδήποτε από τους συμμάχους μας και ιδιαίτερα η Τουρκία, απειληθεί, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπισή της. Και φυσικά αυτό ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο σύμμαχο».
Το ΝΑΤΟ είχε στείλει στην Τουρκία πέρυσι πυραύλους Patriot για να την ενισχύσει σε περίπτωση που θα δεχόταν «δευτερογενείς επιπτώσεις» από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει καμία βοήθεια, εξαιτίας απειλής από τους τζιχαντιστές.
Η πενταετής θητεία του Ράσμουσεν θα λήξει τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Τον Ράσμουσεν θα αντικαταστήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jens Stoltenberg.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook