Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές, εν αναμονή του κύματος καύσωνα που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα κορυφωθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν και τους 41 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, κατά τόπους, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο. 

Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38. 

Πτώση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και βόρεια, αλλά θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή.

Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία - Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Όπως είναι φυσικό, οι αρμόδιες υπηρεσίας τέθηκαν σε συναγερμό. 

Πέραν των συστάσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά. 

Ταυτόχρονα εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. 2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. 3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
Συχνά λουτρά.
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

newpost.gr