Έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών συγκάλεσε η Κάθριν Άστον για την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, αναφέρει η ανακοίνωση εκπροσώπου της επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ.

Η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η Γαλλία πίεζαν επί μέρες για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα των Κούρδων για βοήθεια προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εκφράζουμε και πάλι τον αποτροπιασμό μας για την τρομοκρατική δράση της οργάνωσης \”Ισλαμικό Κράτος\” εναντίων των χριστιανών, των κούρδων, των σιιτών και των άλλων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, και πρόσθεσε πως «η κλιμακούμενη αυτή βίαιη και ακραία δράση που στοχεύει στην υπονόμευση της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κοινοτήτων στο Ιράκ είναι προφανώς αδιέξοδη και προκαλεί μια νέα τραγωδία».
Αρκετές χώρες αυξάνουν την βοήθεια προς το Ιράκ, με τη Γαλλία να ανακοινώνει ότι «εντός των προσεχών ωρών» πρόκειται να στείλει οπλισμό στους Κούρδους πεσμεργκά που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει μία σειρά μέτρων, ανάμεσά τους την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων και την απομάκρυνση από αέρος ιρακινών προσφύγων που βρίσκονται εγκλοβισμένοι σε ένα βουνό και τόνισε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και να παραχωρήσει την θέση του στο διάδοχό του προκειμένου να του επιτρέψει να «ενώσει την χώρα».

«Πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία. Αυτή δεν επεβλήθη από κανέναν από το εξωτερικό, είναι αυτή που αποφάσισαν οι ίδιοι οι Ιρακινοί» δήλωσε ο Ρόουντς.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook