Η σκληρή στάση την οποία θέλει να δείξει η Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς από τη Μόσχα ξεκινά το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου, προειδοποιεί ο Geoffrey Pike, του γνωστού αμερικάνικου site Energy and Capital που εξειδικεύεται στις ενεργειακές αγορές. Και αυτός είναι, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο μεγαλύτερος λόγος για να αγοράσει κανείς χρυσό.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Pike, η κλιμάκωση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία και η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, θα αναγκάσουν τον Putin να πάρει την εκδίκησή του. Και θα το κάνει γυρίζοντας την πλάτη στο δολάριο.

Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιεί το δολάριο όταν πουλά το φυσικό αέριό της ή εισάγει τρόφιμα. Για τις συναλλαγές αυτές, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρούβλι ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Βέβαια, ο Pike τονίζει πως το τέλος του καθεστώτος του διεθνούς νομίσματος συναλλαγματικών αποθεματικών που απολαμβάνει το δολάριο σήμερα, δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. “Θα γίνει αργά, με τον καιρό, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θα επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν το δολάριο”, λέει.

Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ; “Εάν άλλες χώρες αρχίσουν να συναλλάσσονται λιγότερο με το δολάριο και επιβραδύνουν τις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τότε το παιχνίδι των χαμηλών επιτοκίων και των μεγάλων ελλειμμάτων ίσως να μην διαρκέσει τόσο όσο πιστεύουν”, σημειώνει ο αναλυτής.

Σπεύδει να προβλέψει, ωστόσο, ότι οι μέρες του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος αποθεματικών δεν θα τελειώσουν πολύ σύντομα, κυρίως γιατί Κίνα και Ιαπωνία θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν τα δικά τους νομίσματα υποτιμημένα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκαθήλωση του δολαρίου έχει ήδη ξεκινήσει. Το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα διεθνή αποθεματικά έχει πέσει από το 71% που ήταν το 2001 στο 61%.

Αλλά σύμφωνα με τον Pike, και τα υπόλοιπα νομίσματα θα αντιμετωπίσουν μια κρίση εμπιστοσύνης. “Απλά δεν μπορείς να εμπιστευτείς το μεγάλο μονοπώλιο επί της προσφοράς χρήματος στα μεμονωμένα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία. Όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται σε μία κούρσα προς τα κάτω, με την κάθε μία να προσπαθεί να ρίξει το νόμισμά της περισσότερο από την άλλη”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Pike εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκ νέου ενίσχυση του ρόλου του χρυσού στο διεθνές εμπόριο. Μάλιστα, ο αναλυτής φτάνει στο σημείο να προβλέψει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού.

newmoney.gr

Παρότι αυτό θα απαιτήσει χρόνο, όταν ο χρυσός αντικαταστήσει το δολάριο, πολλοί άνθρωποι θα εύχονται να είχαν επενδύσει στο πολύτιμο μέταλλο, καταλήγει.

Πηγή: Γιατί η ρωσική κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τον χρυσό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/62007/giati-i-rosiki-krisi-epanaferei-sto-proskinio-ton-hryso#ixzz3ALEdBjKC