Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά.

Πριν από δύο ημέρες, το πληροφοριακό σύστημα 'ΕΡΓΑΝΗ" που αφορά την κίνηση των προσλήψεων και απολύσεων και το μέγεθος της μαύρης εργασίας, αποκάλυψε το παιχνίδι που παίζουν οι εργοδότες για να αποφύγουν τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr (δείτε εδώ), σε 25 τουριστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα Χανιά και το Ρέθυμνο, παρατηρήθηκε έκρηξη προσλήψεων την περίοδο που γίνονταν έλεγχοι από το Υπουργείο για περιστατικά μαύρης εργασίας.

Το ψάρι όμως βρωμάει από το κεφάλι που λέει ο σοφός λαός και ιδού η απόδειξη

Η «Διαύγεια» καρφώνει τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στους "ελεγχόμενους" για ανασφάλιστη εργασία, εργοδότες.

Οπως αποκάλυψε η Ημερησία μέσω της Διαύγειας οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν σε ποιες περιοχές θα μετακινηθούν οι ελεγκτές και να μπορέσουν να «κρύψουν» τις όποιες παρανομίες έχουν κάνει.

Χαρακτηριστικό είναι πως αναφέρεται στη «Διαύγεια» ο τόπος που θα μετακινηθούν την επόμενη ημέρα «εκτός έδρας», το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασίας ακόμη και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο θα κινηθεί.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να «κλείσει», σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το «παράθυρο» αυτής της ενημέρωσης που ναι μεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους (υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο για την «κάλυψη» της δαπάνης) όμως περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια των μετακινούμενων ελεγκτών.