Νέες αντιδράσεις πυροδοτεί η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι διαγράφονται οριστικά τον Σεπτέμβριο οι «αιώνιοι φοιτητές». Η αρχή έγινε από το ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο καταλογίζει εμμονή στο υπουργείο.

Η διοίκηση του συγκεκριμένου ΤΕΙ ανακοίνωσε ότι στη βάση της χρονικά εφαρμοζόμενης χρηστής διοίκησης αποφάσισε να διευρύνει την εξεταστική Σεπτεμβρίου, όχι μόνο με θεωρητικά αλλά και με εργαστηριακά μαθήματα, ώστε να διευκολύνει τους «λιμνάζοντες» φοιτητές και ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν υποστήριξης.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι πως θα είναι «μεγάλο λάθος η οριζόντια αντιμετώπισή του ζητήματος με την διαγραφή όλων των αιωνίων φοιτητών» και ότι το θέμα δεν ενδείκνυται για επικοινωνιακή πολιτική του υπουργού Παιδείας.

Όπως επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, «Η αντιμετώπιση του ζητήματος των «αιώνιων» φοιτητών έχει προβλεφθεί από την υφιστάμενη νομοθεσία (ν.1268/192, ν.3549/2007, ν.4009/2011) και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον μέγιστο χρόνο σπουδών, την απώλεια του δικαιώματος της φοιτητικής μέριμνας και εν τέλει τη διαγραφή. Συνεπώς, το θέμα αυτό δεν ενδείκνυται για επικοινωνιακή πολιτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.»

» Παρότι λοιπόν το υπουργείο δηλώνει ότι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές έχουν προειδοποιηθεί έγκαιρα και είχαν όλες τις ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θεωρούμε πως θα είναι μεγάλο λάθος η οριζόντια αντιμετώπισή του ζητήματος με την διαγραφή όλων των αιωνίων φοιτητών. Πρέπει να οδηγηθούμε σε μερικά χρόνια ομαλά σε μια νέα κατάσταση με φοιτητές που θα είναι όλοι ενεργοί.»

» Υπάρχουν πολλοί νέοι και νέες που χρωστούν λίγα μαθήματα για την απόκτηση του πτυχίου τους και παλεύουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να πετάει στα σκουπίδια όλους όσοι δεν τα έχουν παρατήσει και αγωνίζονται για να τα καταφέρουν.»

» Σε κάθε περίπτωση αναπαριστά δημόσια και ιδιωτική επένδυση από την οποία οφείλουμε να ανακτήσουμε το μέγιστο δυνατόν τμήμα της. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κάθετης μείωσης των δημόσιων δαπανών και οικονομικής συμπίεσης των νοικοκυριών η επέκταση των θετικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους φοιτητές και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έχει πρωταρχική σημασία.»

«Από την άλλη, τα ΑΕΙ οφείλουν από την πλευρά τους να προχωρήσουν άμεσα στην σύνταξη των Οργανισμών τους, να ρυθμίσουν όλα τα θέματα που αφορούν τους όρους φοίτησης και να προβλέψουν διαδικασίες που θα δίνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας προϋποθέτει ορισμένους όρους» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προέβη σε νέα ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω «για μικροπολιτικούς λόγους».

«Διευκρινίσαμε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και μέσω του τύπου, πως σχετικά με τους \’λιμνάζοντες\’ φοιτητές, ο νόμος θα εφαρμοστεί και στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή στις 31/8/2014, οι \’λιμνάζοντες\’ θα διαγραφούν.

» Όλοι αυτοί οι φοιτητές έχουν προειδοποιηθεί από το 2007 και από το 2011. Δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος σε όλους. Από τα στοιχεία που με μεγάλη επιμονή συγκεντρώσαμε περίπου 180.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook