Ομάδες των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού έχει αναπτύξει στο βόρειο Ιράκ η Βρετανία, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στα βουνά εξαιτίας της επέλασης των τζιχαντιστών στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Επικαλούμενη την εμπορική ακόλουθο της Βρετανίας στο Ιράκ Έμμα Νίκολσον, η εφημερίδα έγραψε ότι οι άνδρες της SAS συνεργάζονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών και βρίσκονται στο Ιράκ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας απάντησε ότι δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων.

Η Βρετανία έχει στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή για να συνδράμουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις θερινές διακοπές του χθες και ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στο όποιο διεθνές σχέδιο διάσωσης των προσφύγων από τη μειονότητα των Γεζίντι.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θεωρείται πολύ πιθανή η αποστολή διάσωσης ύστερα από την αξιολόγηση που έκανε ομάδα που μετέβη εκεί, σύμφωνα με την οποία η ανθρωπιστική κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή σε σχέση με το αναμενόμενο.