Εκατοντάδες φόνοι αμάχων γίνονται από τους τζιχαντιστές, τη σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση που έχει καταλάβει και ελέγχει σημαντικά τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. 

Σύμφωνα μάλιστα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων οι μαχητές δολοφόνησαν περισσότερα από 700 μέλη της φυλής Σεϊτάτ.

Μέσα στο κλίμα βίας και αιματοχυσίας συγκλονίζει η μαρτυρία του 20χρονου Γιαλμάζ Σανίν, που παρουσιάζουν «Τα Νέα», μέλους της μειονότητας των Γιαζίντι, εκατοντάδες μέλη των οποίων έχουν σφαγιαστεί. Ο Γιαλμάζ κατάφερε να ξεφύγει από τους τζιχαντιστές και αναγκάστηκε να δολοφονήσει την ίδια τη μητέρα του για να μην πέσει στα χέρια των αιμοσταγών ισλαμιστών.

«Όταν οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο χωριό μου, κοντά στη Σινζάρ», λέει στον ανταποκριτή της La Republica, «άρχισαν να σκοτώνουν όποιον συναντούσαν στο δρόμο τους. Έτσι σκότωσαν και τον πατέρα μου στην είσοδο του σπιτιού μας. Δεν μπορέσαμε ούτε να τον θάψουμε. Λίγες ώρες μετά πήρα το τουφέκι μου και κατευθυνθήκαμε προς τα βουνά, η μητέρα μου, τα αδέρφια μου και εγώ. Αλλά με το που ξεκινήσαμε να σκαρφαλώνουμε η μητέρα μου έβγαλε τον αστράγαλό της. Προσπαθήσαμε να την κουβαλήσουμε στα χέρια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κάτω από το σημείο που βρισκόμασταν ακούγονταν τα ουρλιαχτά και οι πυροβολισμοί των τζιχαντιστών. Η μητέρα μου ήταν κατατρομαγμένη και μου ζητούσε, σχεδόν με εκλιπαρούσε, να την πυροβολήσω έτσι ώστε να μην το κάνουν εκείνοι. Εγώ δεν ήθελα να την ακούσω αλλά η μητέρα μου δεν μπορούσε να κινηθεί και κάποια στιγμή την πυροβόλησα. Σκότωσα και εκείνη και εμένα. Γιατί όσο ζω δεν θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που την υπάκουσα».