Την Κυριακή που μας πέρασε, ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Βοριζίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βοριζίων, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες ήρωες, από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στο Τραχήλι, στη θέση που δόθηκε η ομώνυμη μάχη.

Φέτος συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τη μάχη στο Τραχήλι, στις 15 Αύγουστου του 1943, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Αντίστασης, που μαζί με το Ολοκαύτωμα των Βοριζίων, που ακολούθησε στις 26 Αυγούστου του 1943, φανέρωσαν την επιθετικότητα και το μένος του κατακτητή απέναντι σε κάθε ελεύθερη και πατριωτική ψυχή.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας, όπου και αναφέρθηκαν στοιχεία για τα γεγονότα της μάχης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Ιστορικού Μουσείου Βοριζίων, το οποίο φιλοξενεί παλαιά αντικείμενα, ιστορικής αξίας, ενώ ανάμεσα στα εκθέματα, περιλαμβάνονται αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες, καθώς και πολλά ενθύμια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναφορικά με την εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στο ιστορικό Τραχήλι, στο οποίο έπεσαν ηρωικά μέλη της ομάδας Πετρακογιώργη, τα οποία σήκωσαν το πατριωτικό αίσθημα και με τη θυσία τους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Κρήτης. Το παράδειγμά τους, θυμίζει σε όλους μας τον αγώνα και τις θυσίες των κατοίκων της περιοχής για την πατρίδα. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook