Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα έχει σταλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανυποψίαστους πολίτες μεταξύ αυτών και σε πολλούς Χανιώτες, όπως ενημερώνουν οι ίδιοι.

Το email τάζει γρήγορο μεγάλο κέρδος με εύκολο τρόπο και οι παραλήπτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί για να μην πέσουν θύματα απάτης.

Το e-mail αναφέρει:

"Μέσα στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τρόποι και ιδέες για το πώς να βγάλετε χρήματα.

Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα αποτελούν φρούδες ελπίδες… Υπάρχει άραγε κάτι που να αυξάνει στ’ αλήθεια το καθημερινό μας εισόδημα;

Κι όμως υπάρχει! Απλά, ανακαλύψτε έναν καινούριο και πάρα πολύ απλό τρόπο, για να
βγάζετε τα δικά σας χρήματα από την άνεση του σπιτιού σας, χρησιμοποιώντας το
Διαδίκτυο.

Εκατομμύρια άνθρωποι σαν εμάς το έχουν δοκιμάσει και έχουν επωφεληθεί εξαιρετικά. Για
παράδειγμα, ένας χρήστης, μόλις χθες, έλαβε $1500, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Αν
αυτός μπορεί να το κάνει, τότε μπορείτε κι εσείς.

Σημείωση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο κέρδος. Αυτή η μέθοδος δεν περιλαμβάνει
μακροχρόνιες δεσμεύσεις ή να αγοράσετε κάτι.

Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας, έστω κι από περιέργεια. Επισκεφτείτε τη σελίδα μας, >> εδώ <<"

Ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, την χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.

Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθεμένης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ)
είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία. Επίσης, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

Επιπρόσθετα, οι χρήστες του διαδικτύου συνιστάται να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο: 210 – 6476959
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]