Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αρχίζει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την παράδοση ζωτικών προμηθειών σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βόρειο Ιράκ.
Η επιχείρηση για τους χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται σε δραματική κατάσταση θα αρχίσει την Τετάρτη και θα πραγματοποιηθεί από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.
Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ. Η Αρμοστεία θα στείλει ταυτόχρονα βοήθεια με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία, καθώς και διά θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν.
Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών.
«Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Άντριαν Έντουαρντς.
Ο κύριος στόχος της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR υπογραμμίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων.
Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014 στο Ιράκ.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει διαθέσει περισσότερο από ένα εκατομμύρια γεύματα στους εκτοπισμένους κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook