Στους δημότες του Ηρακλείου παραδόθηκε σήμερα από τον , από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη και την Πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κα.Ελένη Κόκκορη ο νέος υπερσύγχρονος Βιοκλιματικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στο Ατσαλένιο που θα εξυπηρετεί τη περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Ο νέος ΙΒ Βρεφονηπιακός Σταθμός κατασκευάστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου στην συμβολή των οδών Αλαμάνας (που διανοίχτηκε για το σκοπό αυτό) και την οδό Σαββάκη. 

Το κτίριο είναι βιοκλιματικό, αντισεισμικό, και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Επίσης το κτίριο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και έχει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτόνομη ενεργειακή λειτουργία πλέον του 50% των ενεργειακών αναγκών του ενώ ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα 18 μηνών περίπου.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.281.926.72 € και καλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηρακλείου.

«Σήμερα έχουμε την μεγάλη ικανοποίηση, να παρουσιάσουμε ένα νέο Σύγχρονο Βρεφονηπιακό σταθμό στην περιοχή της Πλατείας Σινάνη του Δήμου Ηρακλείου» δήλωσε τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Γιάννης Κουράκης όσο και η κ.Κόκκορη που θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια και τις οικογένειες τις περιοχής με χαμηλό εισόδημα.
Στόχος μας ,δήλωσε ο Δήμαρχος είναι η δημιουργία Παιδικών Σταθμών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών του Ηρακλείου και των δημοτών σε αυτόν τον τομέα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους γονείς, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Γι αυτό, συνέχισε ο κ.Κουράκης, έχουμε σχεδιάσει και ολοκληρώνουμε σειρά υποδομών με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες και την καθημερινότητα του πολίτη.

Στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή

 του Υπερσύγχρονου Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Οδό Λουδοβίκου Παστέρ στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης 
 είναι έτοιμες οι μελέτες για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Ελλάδας τους «ΜΗΤΕΡΑ» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη που θα μπορεί να φιλοξενεί 270 παιδιά και αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και 
 ετοιμάζονται και οι μελέτες του νέου σύγχρονου Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Ιλιου κάτω από την Φορτέτσα
«Θέλω να ευχαριστήσω ,είπε ο Δήμαρχος, όλους τους συντελεστές της σπουδαίας αυτής κοινωνικής δομής,όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα ο παιδικός σταθμός καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Ο ΝΕΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Ο σχεδιασμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε για να εξυπηρετεί και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στο Βρεφονηπιακό Σταθμό θα φιλοξενούνται 120 (βρέφη, νήπια και νήπια με αναπηρία).
Στο κτίριο θα λειτουργούν:
- 2 αίθουσες για 12 βρέφη εκάστη.
- 2 αίθουσες ύπνου για 12 βρέφη εκάστη.
- 2 αίθουσες νηπίων για 22 νήπια εκάστη.
- 1 αίθουσα ύπνου νηπίων για 14 παιδιά
- 1 αίθουσα ΑΜΕΑ απασχόλησης για 9 άτομα
- 1 αίθουσα ύπνου ΑΜΕΑ
Η Βιοκλιματική ένταξη του Σταθμού στο περιβάλλον περιλαμβάνει:
- Διπλά τζάμια ενεργειακής απόδοσης.
- Θερμοδιακοπή στα κουφώματα για ηχομόνωση και θερμομόνωση.
- Φωτοβολταικά στην οροφή
- Τοποθέτηση πρασίνου στην οροφή
- Ελαιοχρωματισμός του κτιρίου έγινε με οικολογικές μπογιές
Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης 50 μ2, ημιυπαίθριους χώρους και 160 μ2 φυτεμένο ακάλυπτο χώρο.