Μπορεί οι ρυτίδες στο πρόσωπό μας να είναι ένα φυσικό επακόλουθο των επιπτώσεων του χρόνου στην επιδερμίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν… βοηθάμε και εμείς με τις διατροφικές μας επιλογές να δημιουργηθούν περισσότερες ή πιο έντονες ρυτίδες.

Υπάρχουν δύο τροφές που φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημιουργία ρυτίδων:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη λειτουργεί ενάντια στις όποιες προσπάθειες κάνετε για να περιορίσετε τις ρυτίδες και τις γραμμές στο πρόσωπό σας, διότι διασπάει το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτές είναι οι πρωτεΐνες στο δέρμα μας που το κρατούν σφικτό και νεανικό. Οι γραμμές και οι ρυτίδες δημιουργούνται επειδή η ζάχαρη επιτίθεται στην πραγματικότητα σε αυτές τις δύο βασικές ίνες του δέρματος.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και του σχηματισμού των γραμμών και των ρυτίδων είναι μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Όταν υπάρχει τόσο πολύ σάκχαρο στο αίμα που το σώμα δεν μπορεί να το απορροφήσει από τα κύτταρα του αίματος, η ζάχαρη αρχίζει να προσκολλάται σε πρωτεΐνες. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεΐνες επιρρεπείς στην γλυκοζυλίωση, και η όλη διαδικασία αποδυναμώνει την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους διατηρώντας το δέρμα απαλό και υγιές. Αυτό, με τη σειρά του, επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο.

Καφεΐνη

Το να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης είναι αντιπαραγωγικό στην προσπάθειά σας να καθυστερήσετε την εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο. Η καφεΐνη στερεί το δέρμα μας από την απαραίτητη υγρασία, και το ξηρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στις γραμμές και τις ρυτίδες. Το δέρμα σας χρειάζεται υγρασία για να είναι σε θέση να επανέλθει από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι πολλές εκφράσεις του προσώπου που κάνετε όλη την ημέρα ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε. Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτά να τροφοδοτούν το δέρμα με θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών στο δέρμα προκαλεί με τη σειρά της γραμμές και ρυτίδες στην επιδερμίδα.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook