Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την είσοδο της Ελλάδας στην (τότε) Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αρθρογραφούν σχετικά σε ειδικό ένθετο της Καθημερινής της Κυριακής, επισημαίνοντας τα οφέλη, τις χαμένες ευκαιρίες και τις προοπτικές.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας συνοδεύτηκε από βήματα θετικά, αλλά μετέωρα:

«Πολλές παθογένειες, όπως το πελατειακό κράτος, αντί να αντιμετωπιστούν ριζικά, επιβίωσαν. Μερικές από αυτές γιγαντώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ευημερίας, όπου αποφεύγονταν οι επώδυνες αλλαγές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: αν θα επιλέξει την εθνικιστική εσωστρέφεια ή την βαθύτερη ολοκλήρωση.

«Η κρίση που βιώνουμε μας απέδειξε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που προωθούν την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, δίχως τις οποίες η ΕΕ θα είναι μια αγορά που θα άγεται και θα φέρεται από τις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.

» Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα είναι και θα είναι πρωταγωνίστρια».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η κρίση στην Ευρώπη οφείλεται στο έλλειμμα υπευθυνότητας καθι αλληλεγγύης.

«Δεν είναι αλληλεγγύη να χρεώνονται με ακριβά επιτόκια οι χώρες που αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματά τους» τονίζει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Στο κάτω-κάτω, τα πλεονάσματα των \’βορείων\’ δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ελλείμματα των \’νοτίων\’».

Ο κ. Σαμαράς καλεί την Ευρώπη να δώσει την ευκαιρία στο «νότο» να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντός, λέγοντας:

«Αν διασωθεί η Ένωση, όλοι θα κερδίσουμε. Αν η Ένωση αποδυναμωθεί κι άλλο, όλοι θα πρέπει να θυμούνται ένα πράγμα: οι \’ανεύθυνοι του νότου τη ζημιά την έχουν πάθει ήδη. Αλλά μια αποδυναμωμένη Ευρώπη θα ζημιώσει στο εξής κυρίως τους \’ισχυρούς του βορά\’.»

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook