Με το βλέμμα στραμμένο στις πράσινες πηγές ενέργειας αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο Δήμος Γόρτυνας σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος” διοργανώνουν την προσεχή Κυριακή 5 Ιουνίου –ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος- μια θεματική ημερίδα με τίτλο: “Ενέργεια-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-Προστασία του περιβάλλοντος”. Η ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό μέγαρο Ασημίου, έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να καταδείξει τρόπους προστασίας του οικοσυστήματος και να περάσει μια σειρά από μηνύματα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους απλούς πολίτες ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Κι επειδή κάθε νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις, οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει ομιλητές που θα αναφερθούν και στα “κακώς” κείμενα των Ανανεώσιμων Πηγών Εενέργειας.

Αναφερόμενος στην ημερίδα ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, απένειμε τα εύσημα στα μέλη του “Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος” για την σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία τους, αλλά και την συνολικά εθελοντική τους δράση, ενώ αναφέρθηκε συνάμα στην αναγκαιότητα να προστατέψουν όλοι οι φορείς και οι πολίτες το φυσικό περιβάλλον, επιλέγοντας εναλλακτικούς-πράσινους τρόπους, για την παραγωγή ενέργειας.  

“Σε μια εποχή στην οποία οι συμβατικές πηγές ενέργειας ελαττώνονται επικίνδυνα και η γη καταστρέφεται από τις επιλογές των ανθρώπων, υπάρχει η ανάγκη για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον. Έχουμε όλοι υποχρέωση, απέναντι στις μελλοντικές γενιές, να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε στρεφόμενοι περισσότερο προς την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω φυσικών τρόπων, αλλά και αποκτώντας οικολογική συνείδηση. Τέλος θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και τα μέλη του “Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος” για την διοργάνωση του σεμιναρίου και να τονίσω πως η δημοτική αρχή θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε μορφή εθελοντικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό την βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων του Δήμου Γόρτυνας.” ήταν τα λόγια του πρώτου πολίτη του Δήμου Γόρτυνας.

Πλουραλισμός τοποθετήσεων 

Σύμφωνα με το τελετουργικό, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς του Δημάρχου Γόρτυνας, Νίκου Σχοιναράκη και του προέδρου του “Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος” Μανώλη Χατζηθωμά. Η ημερίδα θα χωριστεί σε δυο συνεδρίας. Η πρώτη θα ανοίξει με την κα Αντιόπη Γιγαντίδου, που είναι η Τομεάρχης Λειτουργίας των Κέντρων Ελέγχου Συστημάτων Μεταφοράς της ΔΕΗ κι η οποία θα μιλήσει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Δημήτρη Χρηστάκη (υπεύθυνος Εργαστηρίου Αιολικού Πάρκου ΤΕΙ Κρήτης) με θέμα την αιολική ενέργεια στην Κρήτη και  τις οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει. Την σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια ο τεχνολόγος μηχανικός Σταύρος Κουμάκης που θα αναφερθεί στην εφαρμογή της φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Στην δεύτερη θα ανέβει πρώτος στο βήμα ο βιολόγος και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης, που θα αναλύσει τις επιπτώσεις που έχουν στη βιοποικιλότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επόμενος και τελευταίος ομιλητής θα είναι ο εκπρόσωπος οργάνωσης εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης Φοίνιξ και μέλος του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, Δημήτρης Ψαρράς. Το θέμα της εισήγησής του θα είναι: “ΑΠΕ-Διαφάνεια-Σχεδιασμός-συμμετοχή των πολιτών και της κοινων

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ Συνεδρία (17:30-19:00)

Προεδρείο: Νικόλαος Λέριος-Γεώργιος Ψαρίδης

17:30-17:40  Έναρξη-Χαιρετισμοί-Κήρυξη των εργασιών από τον πρόεδρο του “Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος”, Εμμανουήλ Χατζηθωμά

17:40-17:45  Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Γόρτυνας, Νικόλαο Σχοιναράκη

17:45-18:05  Αντιόπη Γιγαντίδου, Τομεάρχης Λειτουργίας των Κέντρων Ελέγχου Συστημάτων Μεταφοράς της ΔΕΗ. Θέμα εισήγησης: “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη”

18:05-18:25  Δημήτριος Χρηστάκης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αιολικού Πάρκου ΤΕΙ Κρήτης. Θέμα εισήγησης: “Η αιολική ενέργεια στην Κρήτη. Οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.”

18:25-18:40  Σταύρος Κουμάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικής Ενέργειας. Θέμα εισήγησης: “Εφαρμογή φωτοβολταϊκής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”

18:40-19:00  Ερωτήσεις-Συζήτηση

19:00-19:30 Διάλλειμα

Β΄ Συνεδρία (19:30-20:30)

Προεδρείο: Νικόλαος Καρατάσος-Νικόλαος Πέτικας

19:30-19:50 Σταύρος Ξηρουχάκης, βιολόγος-ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Θέμα εισήγησης: “Επιπτώσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιοποικιλότητα”

19:50-20:10  Δημήτρης Ψαρράς, εκπρόσωπος οργάνωσης εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης Φοίνιξ και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων της Αίγινας. Θέμα εισήγησης: “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-Διαφάνεια-Σχεδιασμός-συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας”

20:10-20:30  Ερωτήσεις-Συζήτηση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook