Το πράσινο φως από την Κομισιόν για την προώθηση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά 2-3 μονάδες, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. 
Στην κατεύθυνση αυτή και προσπαθώντας να εξασφαλίσει στήριξη και συμμαχίες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφερτ Βέμπερ στη συνάντησή τους στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, ο κ. Βέμπερ εμφανίστηκε θετικός, ζητώντας να του δοθούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ελληνική πρόταση. 
Το ζήτημα θα θέσει στις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου στοχεύει στη στήριξη μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες εξυπηρετούν μεν τα δάνειά τους, αλλά καλούνται να καταβάλουν επιτόκιο υψηλότερο κατά 3-4 μονάδες από αυτό που καταβάλουν οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για περίπου 35.000 επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, απασχολούν συνολικά 100.000- 125.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν το 4% του ΑΕΠ και το 7% των εξαγωγών της χώρας. 
Για την επιδότηση επιτοκίου σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, καθώς και πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου (αν και η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι πιο δύσκολη λόγω των αυστηρότερων κανονισμών που ισχύουν). 

Και χρήματα για περιφέρεις που αδικήθηκαν

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προωθεί ακόμη και σχέδιο αύξησης των κοινοτικών κονδυλίων για περιφέρειες που αδικήθηκαν, θεωρούμενες ως εύπορες, με στοιχεία όμως του 2007-2009.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών όπως είναι το Ν. Αιγαίο, Αττική και Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ. Η κατάταξή τους όμως αυτή βασίζεται σε οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ότι αφορά την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι το θέμα, βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει ήδη, θα εξεταστεί το 2017, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να το θέσει προς συζήτηση νωρίτερα.
Ακόμη, στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν.Δένδια με τον Μ.Βέμπερ, βρέθηκαν η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του ιδιωτικού χρέους, καθώς και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που βασίζεται στις νέες μορφές επιχειρηματικότητας και στην καινοτομία. 
Επίσης συζητήθηκε και η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού και των κανόνων κρατικών ενισχύσεων στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα η εξαετής ύφεση. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την προέγκριση δράσεων προς ΜμΕ και ανέργους ώστε να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά, αλλά και σχέδιο μείωσης του ποσοστού εθνικής συνδρομής στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020). 
Αναφορά έγινε τέλος στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Δένδια στο Βερολίνο και στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook